Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Dietetyk - Magdalena Kurzyp mgr farmacji. Doświadczenie i wiedzę na temat chorób skóry i wątroby oraz jak sposób odżywiania wpływa na ich przebieg zdobyła w ciągu ponad 30-to letniej pracy zawodowej. Pracowała w Zakładzie Farmacji Stosowanej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (dawna Akademia Medyczna), w Instytucie Leków w Warszawie, zajmując się rejestracją leków oraz w przemyśle farmaceutycznym.

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez Gosiaczek68 » 02 Lut 2018, 23:37

dora1000 napisał(a):U mnie muszę przyznać, że bardzo duży wpływ ma alkohol na wysiew łuszczycy. Głowa może być czysta, a po dwóch dniach jestem wysypana.



Dorcia a jesteś pewna że gdyby nie było alko to efekt nie byłby taki sam? Może tak miało być...i był wysyp.

Jakoś nigdy nie skłaniałam się do żadnej diety żeby poprawić kondycje skóry. Ogólne jest moda na "bezgluten" i przekonania że jak wyeliminujemy gluten z pożywienia to wyleczymy każdą przypadłość od cukrzycy po pokrzywkę i nadciśnienie.
Nie zaczynaj dzisiejszego dnia od rozpamiętywania wczorajszych zmartwień!
— Phil Bosmans
Słoneczne Promyki Przyjaźni
Awatar użytkownika
Gosiaczek68
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 482
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:26

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez Szater » 05 Lut 2018, 10:35

po raz kolejny podjełam rękawice i weszłąm na diete min tez bezglutenowa.Jestem po konsultacji u dwóch swoich lekarzy reumatologa i endokrynologa....oczywiscie dostałam po łapach...Pytanie było proste :NA PODSTAWIE JAKICH BADAN I ZE WSKAZAN JAKIEGO LEKARZA ODSTAWIŁAM GLUTEN!!!...krótka piłka,gluten jaest tak samo potrzebny jak tysiąc innych składników diety i wykluczyc go można jedynie przy nietolerancji pokarmowej ,celiakii anie według własnego widzi mi sie.Słyszałam wypowiiedz Prof. dr hab. n. med.Leszka Czupryniaka diabetologa i internisty,potepił własnie takie podejscie modowe do zycia...Moda na wykluczanie glutenu i...ludzie jak owce lezą bez rozumu.Powiedział że gdyby w poniedziałek wymyslił najwiekszą bzdure to do konca tygodnia bedzie miał 1000wyznawców...i to jest prawda.
Zamiast słuchac swojego ciała szukamy wadomosci u innych.Nie można byc na diecie...ZADNEJ! całe zycie organizm sie przyzwyczaja i ...doopa blada z leczenia.Łuszczyca gdyby była taka prosta w leczeniu to już bysmy mieli NAGRODE NOBLA w tej dziedzinie.Proponuje sie rozmaite diety...cudowne a jednoczesnie w nich wystepują produkty pędzone,chemicznie bo trudno aby teraz na ten przykład sałaty rosły na powietrzu :o spokojnie wiec koleżanki...wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna :*
Szater
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 554
Rejestracja: 08 Lip 2013, 10:01
Miejscowość: Zielona Góra

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez henia » 05 Lut 2018, 20:52

Szater napisał(a):[...]Pytanie było proste :NA PODSTAWIE JAKICH BADAN I ZE WSKAZAN JAKIEGO LEKARZA ODSTAWIŁAM GLUTEN!!!...krótka piłka,gluten jaest tak samo potrzebny jak tysiąc innych składników diety i wykluczyc go można jedynie przy nietolerancji pokarmowej ,celiakii anie według własnego widzi mi sie.Słyszałam wypowiiedz Prof. dr hab. n. med.Leszka Czupryniaka diabetologa i internisty,potepił własnie takie podejscie modowe do zycia...Moda na wykluczanie glutenu i...ludzie jak owce lezą bez rozumu[...]


Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występujących w bielmie zbóż – pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest złożony z glutenin oraz prolamin: gliadyny w pszenicy, sekaliny w życie, hordeiny w jęczmieniu oraz aweniny w owsie.


Czyli jeżeli jest to białko, to można go z powodzeniem zastąpić.

Dlaczego mamy szukać zamienników, nawet ci którzy nie maja stwierdzonej celiakii czy też uczulenia na gluten? Może dlatego?

Nadwrażliwość na gluten to nie celiakia i nie alergia, ale kolejny, niedawno opisany typ nieprawidłowej reakcji immunologicznej organizmu na białka glutenowe pochodzące ze zbóż. W 2011 roku naukowcy potwierdzili istnienie jednostki chorobowej, jaką jest nadwrażliwość na gluten i ocenili, że dotyczy ona kilku procent populacji oraz nie ma podłoża genetycznego. Schorzenie pojawia się głównie u osób dorosłych, a jego objawy obejmują wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, uczucie splątania (brain fog), huśtawki nastrojów, chroniczne zmęczenie, bóle głowy, stawów i mięśni. Objawy pojawiają się od kilku godzin do kilku dni po spożyciu glutenu. Mamy zatem do czynienia z późną reakcją organizmu i odpowiedzią przeciwciałami klasy IgG, a nie IgE, jak ma to miejsce w alergii na gluten. Nadwrażliwość na gluten jest często mylnie diagnozowana jako zespół jelita drażliwego lub inne zaburzenia jelitowe o podłożu psychosomatycznym[...]



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 43436.html


Teoretycznie, gluten powinien znajdować się tylko w nasionach zbóż a on dzięki swoim "cudownym" właściwościom, pchany jest praktycznie do całej żywności wysokoprzetworzonej. I to tu jest to wielkie niebezpieczeństwo - nadmiar.
Jeżeli dodasz do tego, że jest to białko genetycznie modyfikowane, to zastanów się - czy nie trzeba go ograniczać do minimum, nawet jak nie stwierdza się u nas nietolerancji czy alergii nań?

A pan prof., to pewnie o "narmalnych" mówił a my w sensie naznaczeni autoagresją, niestety do nich nie możemy się zaliczać :oops:

Dlatego chyba powinnaś raczej przemyśleć, i jednak ten gluten u siebie, ograniczyć do minimum; może wtedy i to Twoje jelito nadwrażliwe, odpuści :gwiazdka
Awatar użytkownika
henia
Administrator
Administrator
 
Posty: 174
Rejestracja: 22 Sie 2016, 19:30

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez Szater » 06 Lut 2018, 10:56

jelito sie uspokoiło i nie ma nic wspólnego z jakakolwiek dietą :mrgreen: jest moda na zastępowanie jednego drugim...przerabiałam to jużż setki razy...to mleko złe,to zamiast masła margaryna a zamiast smalcu olej...zamiast ziemniaków...naszych polskich bataty...mozna dlaczego nie tylko że moda sie zmienia ciągle.
Choruje od dziecka...nie widze zadnej róznicy miedzy tym co było kiedys a teraz...no chinska rzeczywisie pomaga super ale dieta??? Dla własnej przyjemnosci mogę cos tam sobie pozmieniac,cos deko ograniczyc...np.cukry ale dlaczego robic rewolucje i pozbywac sie glutenu??? Powtarzam do upadłego...SŁUCHAC SWOJEGO ORGANIZMU! a nie wszelkiej masci dietetyczek ,porad z GOOGLE,pani Lewandowskiej czy inszych fit trenerek....Dziadek palił jak smok(co prawda nigdy w domu ale palił) a babcia umarła na raka płuc...żyła czysto nie piła nie paliła....zycie...znam ludzi ,którzy całe zycie przestrzegali diety,żyli bez papierosów i alkoholu....sa wspomnieniem...

Chetnie kupuję warzywa i owoce ekologiczne maja zupełnie inny smak,nie wariuje jednak i nie mam fioła na punkcie zdrowego odżywiania,drakonskich diet i zamiany jednego na drugie.

Zycie jest jedno i powinnismy go przeżyc w szczesciu a nie w ciągłym katowaniu ciała zakazami.Okazjonalnie i owszem można tam cos popróbowac ale generalnie życie za krótkie jest a powtórki nie będzie. Nie jest moim celem przekonywanie nikogo do tego czy tamtego...kazdy ma swój rozum,wolna wole i swoje zycie w swoich rekach,gdy choroba zmusza do pewnych zachowan to jest przymus gdy człowiek sam wynajduje sposoby aby ukatowac i umartwiac swoje ciało to...to jest głupota :serduszka
Szater
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 554
Rejestracja: 08 Lip 2013, 10:01
Miejscowość: Zielona Góra

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez henia » 07 Lut 2018, 19:03

Szater napisał(a):jelito sie uspokoiło i nie ma nic wspólnego z jakakolwiek dietą[...]

Tylko się cieszyć. A moda właśnie w tym, iż obecnie wszelkie zaburzenia trawienne, medycy zastępują diagnozą .. jelito drażliwe :*

[...]jest moda na zastępowanie jednego drugim...przerabiałam to jużż setki razy...to mleko złe,to zamiast masła margaryna a zamiast smalcu olej...zamiast ziemniaków...naszych polskich bataty...mozna dlaczego nie tylko że moda sie zmienia ciągle.[...]

Myślisz, że to moda? a może to te produkty jakby inne, niż te na jakich chowało się nasze pokolenia?

I może dlatego, że przerabiałaś już wiele, dlatego tak tu szumisz? :gwiazdka

Ale dla tych, którzy zaczynają - zacznijcie swoje poszukiwania od zmiany swojej diety i sprawdzenia stanów zapalnych w swoim organizmie.
Tak dla wykluczenia ze swojego jadłospisu - białej maki, tak dla wykluczenia ze swojego jadłospisu - mleka, tak dla wykluczenia ze swojego jadłospisu - cukru.
I oby te wasze początkujące poszukiwania, były owocne. :ladybug4
Awatar użytkownika
henia
Administrator
Administrator
 
Posty: 174
Rejestracja: 22 Sie 2016, 19:30

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez artsus » 02 Mar 2018, 20:20

dora1000 napisał(a):U mnie muszę przyznać, że bardzo duży wpływ ma alkohol na wysiew łuszczycy. Głowa może być czysta, a po dwóch dniach jestem wysypana.

Z tym się zgodzę u mnie to samo, dlatego nie pije wysoko procentowych alkoholi.
Jedyny alkohol jaki mój organizm toleruje to wino, czerwone i półwytrawne, ale wino musi być gatunkowo dobre a nie berbelucha z Biedronki za 19,99 :lol: :D
Najlepsze domowe to wino z dzikiej róży z głogiem, pycha.
"Dziwacy upiększają świat" - Maksym Gorkin
___________________________________________________________________
Strony, serwisy internetowe - administracja i zarządzanie treścią - 506 905 800
Awatar użytkownika
artsus
Administrator
Administrator
 
Posty: 305
Rejestracja: 07 Sty 2010, 23:06
Miejscowość: Połczyn Zdrój

Re: Przyczyny łuszczycy według dra Pagano (cz. 1)

Postprzez Ewunia » 05 Mar 2018, 10:43

U mnie ostatnie dwa lata jest bez alkoholu ponieważ karmie piersią i w moim przypadku alkohol do łuszczyce nie ma żadnego znaczenia, nawet gdy mogłam "pić" to nie miała łuszczyca zadnego znaczenia :)
Ewunia
Biedronkowy Wiarus
Biedronkowy Wiarus
 
Posty: 274
Rejestracja: 11 Sty 2012, 18:17

Poprzednia

Wróć do Dietetyk - Porady specjalisty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron