Pyszne buraczki jako risotto

Dietetyk - Magdalena Kurzyp mgr farmacji. Doświadczenie i wiedzę na temat chorób skóry i wątroby oraz jak sposób odżywiania wpływa na ich przebieg zdobyła w ciągu ponad 30-to letniej pracy zawodowej. Pracowała w Zakładzie Farmacji Stosowanej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (dawna Akademia Medyczna), w Instytucie Leków w Warszawie, zajmując się rejestracją leków oraz w przemyśle farmaceutycznym.

Pyszne buraczki jako risotto

Postprzez Dietetykmk » 19 Mar 2018, 10:30

4-6 porcji

Składniki:
- szklanka ryżu do sushi
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- duża pietruszka korzeń
- 2 średnie buraki
- 2 szklanki czerwonego barszczu z kartonu lub świeży sok z buraków
- sok z połowy cytryny
- 2 liście laurowe i ziele angielskie
- zioła prowansalskie
- olej kokosowy
- natka i szczypiorek
- sól i czarny pieprz
- podprażone ziarna słonecznika i łuskane pestki dyni

Wykonanie:
Warzywa, czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu z dodatkiem wody, następnie dodać warzywa, przyprawy i dolać wody tak aby przykryć warzywa. Całość dusić pod przykryciem. Ryż dobrze umyć i dodać do warzyw, dusić pod przykryciem uzupełniając całość wodą, aż ryż będzie ugotowany. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem czarnym.
Dietetykmk
Specjalista Biedronkowa
Specjalista Biedronkowa
 
Posty: 35
Rejestracja: 30 Lis 2017, 13:24

Wróć do Dietetyk - Porady specjalisty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

cron