OBRÓBKA TERMICZNA ŻYWNOŚCI I JEJ WPŁYW NA ZDROWIE

Dietetyk - Magdalena Kurzyp mgr farmacji. Doświadczenie i wiedzę na temat chorób skóry i wątroby oraz jak sposób odżywiania wpływa na ich przebieg zdobyła w ciągu ponad 30-to letniej pracy zawodowej. Pracowała w Zakładzie Farmacji Stosowanej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (dawna Akademia Medyczna), w Instytucie Leków w Warszawie, zajmując się rejestracją leków oraz w przemyśle farmaceutycznym.

OBRÓBKA TERMICZNA ŻYWNOŚCI I JEJ WPŁYW NA ZDROWIE

Postprzez Dietetykmk » 08 Maj 2018, 17:21

Zasady zdrowego żywienia oprócz samej żywności wchodzącej w skład codziennego jadłospisu, obejmują również procesy przygotowania posiłków.
Podstawowym procesem dotyczącym niemal wszystkich grup produktów żywnościowych jest obróbka termiczna. W zdrowym żywieniu nie stosujemy grillowania, smażenia oraz smażenia na tzw. głębokim tłuszczu. Natomiast ze wszech miar wskazane jest gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie pod przykryciem, pieczenie w rękawie, duszenie, blanszowanie zarówno we wrzątku jak i w mieszaninie oleju i wody.
Należy pamiętać, że przypalanie się potraw w czasie smażenia i grillowania jest bardzo niezdrowe ponieważ wtedy w miejscach przyrumienienia powstają związki rakotwórcze. Bardzo cierpi na tym wątroba, nasza skóra, ale także i cały organizm. Warto więc zwracać uwagę na to w jaki sposób przygotowujemy posiłki dla siebie i całej rodziny.
Aby w czasie smażenia unikać przegrzewania się potraw na styku metal – tłuszcz – produkt żywnościowy, należy zawsze potrawy dusić w mieszaninie tłuszczu i wody w stosunku 1:2. Należy przy tym zwracać baczną uwagę na obecność wody i nie dopuszczać do jej całkowitego odparowania.
Dietetykmk
Specjalista Biedronkowa
Specjalista Biedronkowa
 
Posty: 35
Rejestracja: 30 Lis 2017, 13:24

Wróć do Dietetyk - Porady specjalisty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

cron