Rodzina roślin psiankowatych to grupa obejmująca około 2500 pozycji. Należą tu również warzywa, które ze względu na swoje bardzo cenne wartości odżywcze od wieków stosowane są w kuchni jako popularne składniki posiłków. Są to: ziemniaki, pomidory, wszystkie rodzaje papryki, bakłażan, kolorowy pieprz i tytoń, a także owoce goi. Niestety nie wszyscy o tym wiedzą, że grupa tych roślin zawiera również substancje antyodżywcze, czyli takie, które ograniczają, lub uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych.
Warzywa te zawierają różne alkaloidy: solaninę obecną w ziemniakach i zielonych pomidorach, tomatynę ( pomidory), kapsaicynę (wszystkie rodzaje papryki), które u zdrowych osób nie wykazują działania szkodliwego, gdy jedzone są w rozsądnych ilościach. Niestety warzywa psiankowate zawierają również substancje, na które trzeba uważać - lektyny. Są to białka odpowiedzialne za drażnienie przewodu pokarmowego i rozszczelnianie ścian jelita. Prowadzi to do przeciekającego jelita, które jest zmorą osób chorujących na choroby autoimmunologiczne.
Właśnie dlatego osoby cierpiące na choroby autoagresywne powinny unikać wszelkich substancji rozszczelniających jelita, bo to powoduje przenikanie niestrawionego pokarmu do krwi i zaśmiecanie organizmu. Unikanie warzyw psiankowatych, ale także ograniczenie glutenu, pozytywnie wpływa na organizm osób chorujących na choroby autoimmunologiczne(np. RZS, ŁZS, Hashimoto, AZS, choroba Gravesa – Basedowa, toczeń, łuszczyca).