Herbata

Herbata

Postprzez vitaminka » 15 Mar 2013, 12:37

herbata..jpg
(8.26 KiB) Ściągnięto 123 razy


Rodzaje herbat i sztuka ich parzenia

napar, herbata liściasta, odwar, polifenole
Tradycyjnie wiele chorób leczymy różnymi herbatami. Picie herbat to prosta forma ziołolecznictwa. Kuracja herbaciana przyniesie efekty, gdy zwrócisz uwagę na rodzaj herbaty, świeżość oraz stopień zanieczyszczenia ziół. Wbrew pozorom nie jest obojętne czy pijesz herbatę sproszkowaną, liściastą czy ekspresową. Czy wiesz czym różnią się poszczególne rodzaje herbat?

Herbata liściasta (mieszanka)
Herbata ta zawiera różne zioła, które mają podobne działanie. Zioła, które wchodzą w skład mieszanki mają ustalone proporcje. Zaletą herbaty liściastej jest to, że zawiera ona suszone liście w całości. Jest to istotne bowiem to właśnie one zawierają polifenole. Jest to grupa naturalnych przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo. Polifenole również wzmacniają system odpornościowy. Smakosze herbat twierdzą, że parzenie właśnie liściastej herbaty jest jedyną możliwością rozkoszowania się jej wspaniałym aromatem.

Herbata ekspresowa
Wiele osób częściej sięga po herbatę ekspresową ze względu na łatwiejszy sposób jej przygotowania. Wybierając herbatę ekspresową zwracaj uwagę na sposób jej przechowywania. Najlepsze to te pakowane pojedynczo. Taki sposób pakowania daje gwarancję dłuższej trwałości składników. Jeśli możesz sprawdź czy wysuszone zioła nie są ciasno upakowane w torebeczkach. By substancje biologicznie czynne mogły się uwolnić herbata potrzebuje miejsca (musi pęcznieć).

Herbata sproszkowana
Podobnie jak herbata ekspresowa jest prosta w przygotowaniu. Jednak skład herbaty sproszkowanej bardzo odbiega od herbat, które należy parzyć według tradycji. Ten rodzaj herbaty jest produkowany z wodnego lub wodno-alkoholowego ekstraktu suszonych ziół. Do suszenia wykorzystuje się jedną z trzech metod:
• rozpryskową,
• próżniową,
• sublimacyjną.
Metody te mogą przyczyniać się do niszczenia niektórych składników np. olejków eterycznych. W takim przypadku producenci do herbaty dodają olejki w standardowych ilościach. Gdy nośnikiem herbaty jest cukier, zwykle stanowi on 70-96% jej składu. Dlatego jeśli zdecydujesz się kupić herbatę sproszkowaną, wybierz suszoną metodą rozpryskową. Herbata ta nie zawiera cukru.

Po dokonaniu wyboru herbaty ziołowej kolejny krok to przygotowanie jej do picia. Zioła można wykorzystać do przygotowania naparu, wyciągu lub odwaru. Czy wiesz jak to zrobić?

Napar
Do wykonania naparu wykorzystuje się suszone zioła. Rozdrobnione zioła zalej gorącą wodą (nie powinna to być kipiąca woda). Pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie przecedź przez sitko. Przygotowanie naparu ziołowego ułatwi ci filiżanka wyposażona w sitko i przykrywkę.

Wyciąg
Najczęściej do wykonania wyciągu wykorzystuje się kilka roślin leczniczych. Rozdrobnione rośliny zalej zimną wodą (200ml). Odstaw na około 8-10 godzin. Pamiętaj o tym by od czasu do czasu zamieszać całą zawartość. Następnie wyciąg odcedź.

[color=#800080]Odwar[/color]
Do przygotowania odwaru najczęściej wykorzystuje się twardszy surowiec roślinny (kora, korzeń). Odwar przygotowuje się również z roślin zawierających składniki, które się szybko nie rozpuszczają. By przygotować odwar zalej podaną ilość surowca roślinnego szklanką gorącej wody i podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut. Po upływie tego czasu odcedź przez sitko.
http://www.we-dwoje.pl/rodzaje;herbat;i ... 30850.html
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Herbata

Postprzez vitaminka » 15 Mar 2013, 12:43

.
Rodzaje herbat i ich właściwości


Herbata już od bardzo wielu lat gości w naszych domach. Sprawdza się jako dodatek do posiłków, deserów albo jako wierny towarzysz codziennych obowiązków, stanowiąc często alternatywę dla kawy. Niewielu z nas jednak wie, że herbata może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aby jednak cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, musimy trochę o niej wiedzieć.

Sięgając na sklepową półkę po naszą ulubioną herbatę, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej rodzaj, który zależy od stopnia, w jakim liście zostały poddane procesowi fermentacji. Każdy z tych rodzajów jest bowiem wytwarzany z tej samej rośliny. Czy wybierzemy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a może białą – zależy wyłącznie od naszych upodobań, jednak w sposobie jej przygotowywania warto wziąć pod uwagę głos ekspertów.
– Najważniejszym zadaniem, jakie stoi przed nami jeszcze w sklepie (jeśli zaopatrujemy się w miejscu, które na to pozwala), jest ocena jakości suszu – od tego, czy wybierzemy właściwie, zależy cały efekt, zarówno jeśli chodzi o aromat i smak, jak i właściwości naparu – podkreśla Monika Miroszewska, General Manager Geralt Polska Sp. z o.o., wyłącznego dystrybutora herbat marki Newby w Polsce. – Najlepsze właściwości mają herbaty liściaste, sypane. Jeżeli decydujemy się na herbatę ekspresową, wybierzmy tę z najwyższej jakościowo półki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkt nie jest uzyskany z odpadów herbacianych i zachowa swoje dobroczynne działanie. Warto również pamiętać, że to niesłodzony napar ma najwięcej korzystnych właściwości.
Niektórzy z nas żartują, że jeśli chodzi o zdolności kulinarne, to potrafią ugotować tylko wodę na herbatę. Jak się okazuje – to i tak dużo! Właściwie przygotowana do zaparzenia herbaty woda, jest wodą miękką, gotowaną tylko jeden raz, ponieważ tylko wtedy zawiera odpowiednią ilość tlenu. Herbaty, które zaleca się zaparzać we wrzątku, powinno parzyć się tzw. „białym wrzątkiem”, czyli wodą w drugim stadium wrzenia, która ma tyle pęcherzyków powietrza, że wydaje się biała. Ważne, by wody nie przegotować (trzecie stadium wrzenia), ponieważ w ten sposób pozbawimy napar aromatu.
Czas parzenia zależy od kilku podstawowych czynników: miękkość wody (im twardsza, tym dłużej), jakość suszu (im lepsza, tym krócej), rozdrobnienia (im bardziej rozdrobniony, tym krócej) oraz zamierzonego efektu pobudzającego (im bardziej ma pobudzać, tym, wbrew powszechnemu przekonaniu, krócej parzymy susz). Również rodzaj herbaty jest nie bez znaczenia. Czarną oraz oolong parzymy przez trzy do pięciu minut, smakową czarną – około trzech, zieloną i białą dwie do trzech minut, a mieszanki ziołowe przez około pięć minut. Pamiętajmy, że herbata w torebkach będzie gotowa o jedną, dwie minuty szybciej, ze względu na większe rozdrobnienie liści. Znając tych kilka prostych zasad, mamy pewność, że nie popełnimy herbacianej gafy, a nasze napoje zyskają właściwe sobie walory.


herbata czarna.png

Herbata czarna
Wśród wielu głosów dotyczących walorów innych gatunków herbat, ta najczęściej wybierana, bo stanowiąca aż 80% wyborów konsumentów na świecie ¬– wciąż bywa niedoceniana. Pomimo iż w porównaniu z resztą mieszanek zawiera najmniej cennych antyoksydantów, posiada inne, wyjątkowe właściwości. Badania dowodzą, że w procesie fermentacji (który przy wytwarzaniu herbaty czarnej trwa najdłużej), powstają teaflawiny i tearubiginy, które mają równie dobroczynny wpływ na nasz organizm co antyoksydanty. Właściwości czarnej herbaty wielu z nas poznało już w dzieciństwie, kiedy to na przeziębienie babcie serwowały nam ją z miodem i cytryną, a na bóle brzucha mocną i niesłodzoną. Czarna herbata istotnie działa rozgrzewająco i bakteriobójczo, a regularnie pita poprawia koncentrację i sprawność myślenia, wpływa również korzystnie na układ krwionośny.


herbata zielona.jpg
(6 KiB) Ściągnięto 122 razy

Herbata zielona
Znana z ogromnej zawartości antyoksydantów oraz swoich właściwości antybakteryjnych jest ceniona przede wszystkim w Chinach i Japonii, a w ostatnich latach zdobywa również serca europejskich konsumentów. Znawcy podkreślają jej leczniczy wpływ na zaburzenia trawienne, bóle głowy, a także problemy ze wzrokiem czy zatrucia alkoholowe. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w minerały i mikroelementy, takie jak: żelazo, cynk, potas, sód i wapń, nie brak mu również witamin: A, B, B2, B6, C, E, K, PP. Zawarty w niej fluor wzmacnia kości i zapobiega próchnicy zębów. Już dwie filiżanki dziennie mają znaczący wpływ w zapobieganiu chorobie Alzheimera, pomagają również obniżać poziom cholesterolu. Jako źródło L-teaniny zielona herbata jest dobrą, naturalną alternatywą dla środków uspokajających.
Badania dowodzą również, że zawarte w zielonej herbacie katechiny zapobiegają i łagodzą stany zapalne jamy ustnej, co znalazło odzwierciedlenie w obniżonym aż o 22% występowaniu próchnicy zębów u dzieci, które przez 5 lat codziennie po obiedzie wypijały filiżankę tego naparu. Zielona herbata polecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż zawarte w niej polifenole stymulują organizm, regulując procesy trawienne i przyspieszając przemianę tłuszczu w energię.


herbata czerwona.jpg
(6.02 KiB) Ściągnięto 122 razy

Herbata czerwona
Na szczególną uwagę zasługuje Pu-Erh – odmiana, powstająca w wyniku powolnej fermentacji. Przez Amerykanów zwana jest niszczycielem tłuszczu – badania dowiodły bowiem, że wypijanie kilku filiżanek dziennie u 88% osób spowodowało spadek wagi między 3,2 a 10,8 kg przy zachowaniu dotychczasowej diety! Lekarze podkreślają jej korzystny wpływ na wątrobę, obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnianie odporności. Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C.


herbata biała.png

Herbata biała
Już kilka lat temu została okrzyknięta eliksirem młodości. Wszystko to ze względu na zawartość polifenoli, które zwalczają w naszym organizmie sprzyjające starzeniu wolne rodniki. Okazuje się, że filiżanka białej herbaty zawiera ich 12 razy więcej niż szklanka soku pomarańczowego, który również uchodzi za bogate źródło polifenoli! Spośród wszystkich herbat ma również najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutagenne, polecana jest więc przede wszystkim osobom, w których rodzinach występowały nowotwory. Biała herbata stanowi również bogate źródło witaminy C oraz kofeiny, warto więc, by spożywały ją osoby, które intensywnie pracują umysłowo, zwłaszcza w czasie upałów. Napar z tej drogocennej odmiany jest wspaniałą alternatywą dla kawy – jest bowiem dużo zdrowszy, a pobudza podobnie mocno, redukując również napięcie i stresy.


Warto również zwrócić uwagę na herbaty ziołowe, które mogą być wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych ziół aptecznych. Jeżeli wybierzemy mieszankę dobrej jakości, możemy liczyć na podobne efekty, zachowując przy tym doskonały smak. Wprowadzenie do codziennej diety odpowiedniego rodzaju herbaty może być pierwszym krokiem do zwalczenia naszych dolegliwości. Pijmy więc (herbatę) na zdrowie!
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Herbata

Postprzez basia46 » 15 Mar 2013, 15:13

Przy parzeniu krótkim do 3 minut w naparze dominuje teina, która później wiązana jest przez uwalniające się do niego garbniki. W efekcie przy krótkim parzeniu uzyskujemy napar pobudzający, a przy dłuższym relaksujący. Na powierzchnie dobrze zaparzonej herbaty pojawia się charakterystyczna piana. Dobrze zaparzona herbata posiada pełny, intensywny smak i aromat pozbawiony nadmiernej goryczy będący skutkiem nieprawidłowego lub zbyt długiego parzenia.
Herbata czarna w świetle badań.

Długotrwała konsumpcja czarnej herbaty i innego pożywienia zawierającego flawonoidy jak jabłka, została powiązana z obniżeniem ryzyka zawału w badaniu 552 Duńczyków. Flawonoidy to naturalne substancje występujące w żywności podobne budową do witamin. Nieznacznie obniżają krzepliwość krwi zapobiegając powstawaniu zakrzepów krwi, a zachowując się jako przeciwutleniacze, przeciwstawiają się wyniszczaniu tętnic przez wolne rodniki.
Naukowcy z Australii stwierdzili, że filiżanka herbaty czarnej może być bronią przeciwko rakowi skóry.
Wcześniejsze badania nad czarną herbatą wykazały jej skuteczność w walce nad niektórymi nowotworami, a zawarte w niej składniki mogą zapobiegać chorobom serca i wątroby.
http://www.herbataczarna.eulotka.pl/
"Można żyć na dwa sposoby: jakby cuda nie istniały, i jakby - wszystko było cudem. Wierzę w ten drugi sposób". - A. Einstein
Awatar użytkownika
basia46
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 612
Rejestracja: 03 Gru 2011, 14:20

Re: Herbata

Postprzez basia46 » 15 Mar 2013, 15:19

Czarna odmiana to obecność witamin P, K, B1, B2, PP i C.

Regularne picie czarnej herbaty poprawia zdolność koncentracji i myślenia, wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dodatkowo usprawnia trawienie i ma działanie bakteriobójcze. Pita w ilości do 3 szklanek dziennie pozwala też ochronić organizm przed kamicą żółciową. Czarna herbata może zapobiegać próchnicy zębów, ze względu na zawartość związków fluoru.

Napój ten, w połączeniu z miodem i cytryną, bardzo często podawany jest przy przeziębieniach. Czarna herbata działa wtedy głównie napotnie, pomagając w wygrzaniu organizmu i zwalczeniu infekcji.

Warto mieć świadomość, że nie zawsze działanie czarnej herbaty wpływa korzystnie na ustrój człowieka. Szczególnie wtedy, gdy jest wypijana w nadmiernej ilości lub jest zbyt mocno zaparzona.
http://herbata.webm.pl/czarna-herbata
"Można żyć na dwa sposoby: jakby cuda nie istniały, i jakby - wszystko było cudem. Wierzę w ten drugi sposób". - A. Einstein
Awatar użytkownika
basia46
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 612
Rejestracja: 03 Gru 2011, 14:20

Re: Herbata

Postprzez vitaminka » 15 Mar 2013, 18:29

.

:kwiatek2 :kwiatek2 :kwiatek2 YERBA MATE

tykwa do yerba mate.jpg
(4.33 KiB) Ściągnięto 113 razy

Yerba mate jest naparem, który jest szczególnie popularny w Ameryce Południowej – zwłaszcza w Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju. Jednak również w innych krajach zyskuje coraz większą popularność. Napój ten jest odpowiednikiem herbaty czy kawy, które są często pite w naszej szerokości geograficznej. Yerba mate nazywana jest też herbatą paragwajską.

Yerba mate ma długą tradycję. Napar ten robiony jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma specyficzny smak, który dla wielu jest rarytasem. Miłośnicy yerba mate piją ją w specjalnych naczynkach przez specjalne słomki. Wynika to z tego, że yerba mate nie jest zwykłym napojem – kryje się za nim kultura i historia.

Najlepsze liście ostropestu paragwajskiego rosną oczywiście w Ameryce Południowej, gdyż tam jest najlepszy klimat dla rozwoju tej rośliny. To z liści z tych rejonów powstają najlepsze yerba mate.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02


Wróć do Zioła

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron