Gulasz grzybowy
• 1 kg grzybów mieszanych,
• po 1 papryce czerwonej i zielonej (30 dag),
• 2 cebule (20 dag),
• 15 pomidorów koktailowych,
• 1 szklanka bulionu (może być z kostki),
• 3 łyżki oleju,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• po ½ łyżeczki oregano i tymianku,
• sól, pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na kawałki.
Cebule obrać i pokroić w plastry.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Pomidorki umyć, osuszyć i usunąć z nich szypółki.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć grzyby z cebulą, dodać paprykę, przyprawy i smażyć 5 min.
Wlać bulion, dodać pomidorki i dusić 15 min.
Mąkę rozprowadzić ½ szklanki wody, wlać do gulaszu i zagotować.
Podawać z makaronem.