.
Dzisaj o odchudzaniu, może komuś się przyda 10 najpopularniejszych mitów na temat odchudzania obala Katarzyna Mikołajewicz, ekspert serwisu Pastylka.pl.1.
Głodówka odchudzaCo prawda w czasie trwania głodówki rzeczywiście możemy zgubić kilka kilogramów, jednak nie jest ona przepisem na odchudzenie się ponieważ po jej zakończeniu kilogramy bardzo szybko wracają. Dlaczego?
Dzieje się tak w skutek spowolnienia metabolizmu wywołanego głodzeniem. W trakcie postu oraz po jego zakończeniu, organizm ludzki przyzwyczaja się do mniejszej kaloryczności posiłków i więcej nie potrzebuje. Aby nie doszło do wzrostu masy ciała, należałoby wprowadzić w trakcie postu aktywność fizyczną, która przyspieszyłaby metabolizm. Niestety w trakcie głodówki doskwiera nam brak energii, chęci na jakiekolwiek ćwiczenia. Z kolei zmuszenie się do aktywności fizycznej podczas głodówki może spowodować spalanie naszych mięśni. Jeśli będziemy regularnie poddawać się głodówce, bez wcześniejszego uwzględnienia regularnych ćwiczeń i zdrowej diety, powracające kilogramy będą stanowi niemal jedynie sam tłuszcz.
2.
Cukier można zastąpić fruktozą.Co prawda kaloryczność fruktozy jest taka sama jak cukru, jednak ich wchłanianie, transport i dystrybucja znacznie się różnią. I tak, glukozę przyswaja każdy organ a fruktozę jedynie wątroba.
Bardzo ważną informacją jest fakt, że metabolizm fruktozy odbywa się z pominięciem ośrodka odczuwania głodu i sytości. Zatem po spożyciu fruktozy lub produktu spożywczego z jej dodatkiem nie odczuwamy sytości. Skutkuje to zwiększonym spożyciem ilości pokarmu co prowadzi do wzrostu masy ciała. Ponadto spożywanie fruktozy w dużej ilości może przyczynić się do wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego .
3.
Węglowodany tuczą.Bez węglowodanów spalanie tłuszczów jest utrudnione.
Przy niewystarczającej ilości węglowodanów, zaś dużej ilości tłuszczu (staje się głównym źródłem energii), alternatywnym produktem spalania tłuszczu stają się ciała ketonowe. Gdy ich stężenie przekracza 0,2 mmol/l dochodzi do kwasicy. Pojawiają się nudności, wymioty, bóle mięśni oraz w klatce piersiowej. Przy długotrwałej kwasicy dochodzi do dużo poważniejszych skutków. Zatem spożywanie węglowodanów w prawidłowych ilościach pomaga spalić tłuszcz i uniknąć pojawienia się ciał ketonowych.
4.
Alkohol wyszczuplaAlkohol może pomóc schudną, ale... osobom, które są już szczupłe.
Beverly Clevidence przeprowadził badania, w których stwierdził, że osobom szczupłym alkohol może pomóc schudnąć, osoby otyłe czyni jeszcze bardziej krągłymi. Zaobserwował, że alkohol obniża poziom insuliny u osób szczupłych. W przypadku osoby otyłej poziom hormonu pozostaje bez zmian ale dochodzi do przyrostu masy ciała. Wydzielanie insuliny u obu grup oraz jej działanie na masę ciała pozostaje w dalszym ciągu tajemnicą. O wpływie alkoholu na zdrowie wiemy dużo, dlatego nie warto ryzykować zdrowia dla tej formy odchudzania.
5.
Owoce tucząOwoce dobrze gaszą pragnienie, są zdrowe i niskokaloryczne. Są jednak także źródłem łatwo przyswajalne cukrów prostych, które pobudzają apetyt. Czy będąc na diecie powinnyśmy więc zrezygnować z owoców?
Owoce najlepiej jeść ok. 15 minut przed posiłkiem - ulegają szybszemu trawieniu. W trakcie diety należy wybierać owoce o niskiej kaloryczności oraz o niskim indeksie glikemicznym (IG). Im niższa wartość IG (<40) tym mniej kalorii zamienia się w tłuszcz. Za dobry przykład mogą posłużyć: czarne porzeczki, agrest, wiśnie, maliny, jeżyny, truskawki, grejpfruty, śliwki, pomarańcze. Najrzadziej powinno się jeść dojrzałe banany.
6.
Środki odchudzające mogą zastąpić dietęZe środkami odchudzającymi jest podobnie jak z głodówką - zaraz po zakończeniu ich stosowania kilogramy wracają. Dlaczego?
W trakcie suplementacji nasz organizm redukuje szybkość metabolizmu powodując odkładanie się tkanki tłuszczowej (mechanizm jak w głodówce). Wiele preparatów przyczynia się do wystąpienia skutków ubocznych. Zbyt duże dawki metioniny mogą powodować przerost nerek, uszkodzenie trzustki, wątroby. Preparaty kofeiny połączonej z efedryną mogą sprzyjać pojawieniu się zaburzeń pracy serca (bóle wieńcowe, zawał). Ponadto łatwo uzależniają. Aby utrzymać efekt koktajlowej diety (koktajle niskokaloryczne, zastępujące posiłek) należy przestrzegać bardzo restrykcyjnej diety. Niestety znacznej większości się nie udaje wytrwać w postanowieniach. Aktualnie nikt nie jest w stanie potwierdzić 100% skuteczności działania pojawiających się na rynku suplementów.
7.
Musli tuczyGotowe, kupowane w sklepie musli to w ok. 80% przypadków mnóstwo cukru i soli. Nie znaczy to jednak, że musimy z niego zrezygnować.
Najlepszym rozwiązaniem jest komponowanie własnej mieszanki poprzez dodanie ulubionych składników - suchych ziaren i płatków. Na wzorową porcję (jako przegryzkę) musli przypada ok. 40g - 4 duże łyżki. Do śniadania zaleca się podwoić wzorową porcję.
8.
Orzechy tucząOrzechy są kaloryczne, bowiem nawet ¾ ich wagi to tłuszcz. Stanowią jednak idealną mieszankę białka, tłuszczu i błonnika oraz są jednym z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nasz układ krążenia. Jeść zatem je, czy nie jeść?
Szybko zaspokajają głód i na długo dają uczucie sytości. Ponadto organizm nie trawi orzechów do końca, spora ich część jest wydalana na zewnątrz. Dlatego należy uwzględnić je w diecie. Za optymalną porcję, przekąskę uchodzi 30g dziennie np.: 25 szt. fistaszków, 22 szt. migdałów, 6 szt. orzechów brazylijskich, 21 szt. orzechów laskowych, 18 szt. nerkowca, 14 połówek orzechów włoskich.
9.
Nie powinno się jeść po godzinie 18Czy naprawdę ostatni posiłek powinnyśmy spożyć przed 18.00?
Najważniejszą zasadą, którą należy się kierować jest spożycie ostatniego posiłku 3 godziny przed snem, bez względu na porę. Dzięki temu organizm ma czas żeby strawić posiłek, nim wszystkie procesy a w tym przemiana materii, zostaną spowolnione przez sen.
10.
Ziemniaki tucząZiemniaki są jak najbardziej wskazane w okresie diety. Dla przykładu jeden duży (85g), ugotowany ziemniak ma 65kcal, ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 71 kcal. Ziemniaki stają się bombą kaloryczną dopiero w połączeniu z sosem, śmietaną, olejem po usmażeniu np. kotletów. Dla przykładu 1 płaska łyżka puree z dodatkiem masła i mleka ma 25 kcal.