Kontynuując moją fascynacje kuchnią japońską, polecam wypróbowanie mojego przepisu na zupę Miso. Jest to tradycyjna zupa w kuchni japońskiej, jest bardzo pożywna i aktywna biologicznie. Jak zwykle polecam dwa sklepy z produktami kuchni japońskiej i nie tylko - Pan Azja i Masala - Smaki świata.
Składniki:
Pasta MISO, glony Wakame, grzyby Shitake, makaron sojowy, sos sojowy ciemny, japoński bulion Dashi No Moto Shimaya, serek tofu twardy - opcjonalnie.
Przygotowanie:
Na początek w wodzie moczymy dwa grzyby Shitake i troszkę glonów wakame (troszkę dosłownie, ponieważ glony, powiekrzą się 5 krotnie) ok. 1 godziny.
Grzyby kroimy w paski lub cząstki, glony kroimy jak sałatę, wstawiamy do garnka z zimna woda i gotujemy ok. 20 minut. W miedzy czasie dodajemy bulion Dasi, ok. 2 łyżki stołowe na pół litra wody. Po 20 minutach wyłączamy ogień pod garnkiem i gdy zupa przestanie się gotować dodajemy 2 łyżki stołowe sosu sojowego. Na koniec, kiedy zupa osiągnie temperaturę ok. 50-60 stopni Celsjusza dodajemy pastę Miso z biologicznie aktywna soją.
Jeśli pastę dodamy w trakcie gotowania, nie straci ona swojego smaku, ale utraci wszelkie walory zdrowotne, ponieważ pasta jest aktywna biologicznie i traci swoje właściwości w trakcie gotowania.
Życzę smacznego.