Imbir zawiera gingerol substancję, która blokuje działanie prostaglandyn współodpowiedzialnych za tworzenie się stanu zapalnego. Tinola to zupa rodem z Filipin
Tinola (rosół imbirowy)
6 łyżek oleju roślinnego
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki tartego, świeżego imbiru
1 duża cebula
1,5 kg mięsa z kurczaka
1,75 l wody
2 garście świeżego szpinaku ( w orginale używa się papaji)
sos rybny (do kupienia w butelkach np. TaoTao )
pieprz do smaku
W głębokim rondlu rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim czosnek, imbir, i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli (nie może się przysmażyć na złoto) wyjmij wszystko z rondla i przełóż do miski. Dolej pozostały olej do rondla i usmaż na nim mięso z kurczaka pokrojone w kostkę. Gdy będzie już gotowe ponownie wrzuć czosnek, imbir i cebule, dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 30 minut. Dodaj szpinak, pogotuj jeszcze 10 minut. Przed podaniem dopraw zupę sosem rybnym i pieprzem. Smacznego