W Ciechocinku wielu z was prosiło mnie o przepis na pasztet z soczewicy, więc proszę uprzejmie
Składniki :
1 szkl. suchej czerwonej soczewicy ( jak nie mam czerwonej daję żółtą )
1 liść laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
4 nieduże marchewki
2 nieduże pietruszki
1 średni seler,
1 średni por
1 średnia cebula
1/5 szkl. oleju
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
3 jajka
sos sojowy
1 łyżeczka kuminu ( kminu rzymskiego )
duzo chilli, curry, imbir, sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie :
Soczewicę opłukać na sitku, zalać 0,5 l wody i zagotować wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotować aż soczewica rozpadnie się na papkę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić i wyjąć przyprawy. Warzywka obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, dodać do puree z soczewicy. Następnie dajemy jajka, pietruszkę, sos sojowy, kumin i przyprawiamy do smaku. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane- jeśli jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 -40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce, żeby pasztet było łatwiej kroić.
No to życzę smacznego