Pasztet sojowy

Pasztet sojowy

Postprzez artsus » 09 Lut 2010, 12:58

Klasyczny pasztet sojowy o zwartej konsystencji, idealny dla wegetarian, ale nie tylko. Łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

250 gr. ziaren soi
100 gr. pieczarek
1 duża marchew
1 mały seler
4 łyżki suszonych pomidorów w proszku
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoiczek pesto (czerwone)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 jajko
100 gr. kaszy manny
Pieprz i sól morska – do smaku

Wykonanie:

Ziarna soi moczymy przynajmniej dobę w wodzie. W tej samej wodzie, co się moczyła soja gotujemy ją z niewielkim dodatkiem soli, marchewką i selerem. Po ugotowaniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Soję mielimy z woda w której się gotowała wraz z marchewka i selerem, dodajemy do zmielenia czosnek i cebule. Proszę uważać, aby nie dawać za dużo wody, bo konsystencja pasztetu będzie za zadka.
Tak przemielona masę doprawiamy do smaku dostępnymi i lubianymi przez nas przyprawami (suszone pomidory, pesto, koncentrat pomidorowy, sól morska, pieprz), dodajemy zmielone pieczarki. Po przyprawieniu masy do smaku, dodajemy jajko w całości i kaszę mannę.

Tak przygotowaną masę wkładamy do aluminiowych foremek, wczesnej wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie tarta bułką.
Pieczemy ok. 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Możemy zrobić wersje do smarowania na kanapki, zatem nie dodajemy jajka i kaszy manny jak i również nie pieczemy. Do pasztetu można dodać troszkę majonezu (najlepiej winiary).
"Dziwacy upiększają świat" - Maksym Gorkin
___________________________________________________________________
Strony, serwisy internetowe - administracja i zarządzanie treścią - 506 905 800
Awatar użytkownika
artsus
Administrator
Administrator
 
Posty: 305
Rejestracja: 07 Sty 2010, 23:06
Miejscowość: Połczyn Zdrój

Wróć do Pasztety

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron