Klasyczny pasztet sojowy o zwartej konsystencji, idealny dla wegetarian, ale nie tylko. Łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
250 gr. ziaren soi
100 gr. pieczarek
1 duża marchew
1 mały seler
4 łyżki suszonych pomidorów w proszku
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoiczek pesto (czerwone)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 jajko
100 gr. kaszy manny
Pieprz i sól morska – do smaku
Wykonanie:
Ziarna soi moczymy przynajmniej dobę w wodzie. W tej samej wodzie, co się moczyła soja gotujemy ją z niewielkim dodatkiem soli, marchewką i selerem. Po ugotowaniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Soję mielimy z woda w której się gotowała wraz z marchewka i selerem, dodajemy do zmielenia czosnek i cebule. Proszę uważać, aby nie dawać za dużo wody, bo konsystencja pasztetu będzie za zadka.
Tak przemielona masę doprawiamy do smaku dostępnymi i lubianymi przez nas przyprawami (suszone pomidory, pesto, koncentrat pomidorowy, sól morska, pieprz), dodajemy zmielone pieczarki. Po przyprawieniu masy do smaku, dodajemy jajko w całości i kaszę mannę.
Tak przygotowaną masę wkładamy do aluminiowych foremek, wczesnej wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie tarta bułką.
Pieczemy ok. 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Możemy zrobić wersje do smarowania na kanapki, zatem nie dodajemy jajka i kaszy manny jak i również nie pieczemy. Do pasztetu można dodać troszkę majonezu (najlepiej winiary).