Kilimandżaro - pyszny jabłecznik

Kilimandżaro - pyszny jabłecznik

Postprzez vitaminka » 24 Mar 2013, 19:24

.
Skórki i gniazda nasienne jabłek można wykorzystać na ocet, a miąższ na wspaniały jabłecznik.

Jabłecznik Kilimandżaro

kilimandzaro.jpg

Składniki na biszkopt (na dużą tortownicę o średnicy 30 cm) :
• ¾ szkl. cukru
• 4 jajka
• 80 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1-2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżki soku z cytryny

Składniki nadzienia owocowego:
• 1 kg jabłek
• 2 łyżki soku z cytryny
• 900 ml soku owocowego Kubuś o smaku marchewka, pomarańcza, jabłko
• 2 duże budynie waniliowe bez cukru 2 x 65 g ( użyłam budynie Delecta )
• 5-6 łyżek cukru

Składniki blatu bezowego:
• 200g cukru pudru
• ¾ szklanki białek
• 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:
• 50g gorzkiej czekolady

Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.
Wykonanie blatu bezowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier puder i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy biszkoptowego blatu i wypełniamy go za pomocą rękawa do dekoracji, esami-floresami z piany ( zrobiłam minimalnie mniejszy blat bezowy, aby nie uszkodzić go podczas umieszczania w tortownicy). Suszymy ok. 100 minut w 130°C na najniższym poziomie piekarnika.

Wykonanie nadzienia owocowego:
Jabłka obieramy, kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mieszamy z cukrem i odstawiamy. Budynie rozpuszczamy w ok. ¾ szklanki soku. Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy przygotowane jabłka. Ponownie zagotowujemy i wlewamy zaprawę budyniową. Gotujemy do utraty surowizny zaprawy budyniowej, stale mieszając. Masa powinna być gęsta. Odstawiamy na krótko do nieznacznego wystudzenia. Jeszcze dość ciepłą wykładamy na biszkopt i rownomiernie rozprowadzamy po całej jego powierzchni.
Umieszczamy na krótko w lodówce, ale gdy masa zacznie bardziej tężeć wyjmujemy i dajemy na wierzch blat bezowy (zbyt długie przetrzymywanie w lodówce może spowodować, że beza nie przyklei się do warstwy owocowej). Lekko dociskamy, uważając by nie uszkodzić delikatnej struktury bezy. Ozdabiamy wiórkami czekoladowymi*
* czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaski talerz, a gdy stwardnieje ścieramy na wiórki za pomocą noża do sera.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Wróć do Ciasta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron