U mnie w domu to ciasto jest jednym z częściej robionych, więc może i wam będzie smakowało
Chałwowiec
Ciasto :
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka maki pszennej
3 budynie czekoladowe bez cukru
Masa :
2 budynie waniliowe bez cukru
1 kostka margaryny
3 szkl. mleka
30 dag. chałwy waniliowej
starta gorzka czekolada do posypania ciasta
Białka ubijamy z cukrem na szytwno. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem i budynie czekoladowe. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach.
Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Budynie gotujemy na mleku, studzimy.
Margarynę siekamy i ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Tak przygotowaną masę dzielimy na pół. Jedną część masy wykladamy na biszkopt, przyrywamy drugim biszkoptem. Resztę masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą, gorzką czekoladą.
To proste ciasto i zawsze się udaje. Życzę smacznego !!!