Czekoladki Śmietankowo-czekoladowe
Składniki:
1 szklanka mleka
4 łyżki żelatyny
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki słodzika
kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie
Mleko zagotować ze słodzikiem i podzielić na dwie równe porcje.
Do jednej porcji dodać kawę i aromat waniliowy, do drugiej tylko aromat.
Rozpuścić żelatynę w około 150 ml gorącej wody, dobrze wymieszać, aby nie powstały
grudki. Połowę żelatyny wlać do porcji mleka z kawą, a drugą połowę do mleka. Wygląd
deseru zależy o Twojej kreatywności. Możesz masę wlać do małych filiżanek lub
silikonowych foremek na mufiny (gumowe formy się nie nadają) lub po prostu do szklanek.
Sernik Na Zimno
Składniki:
1 kg sera twarożku 0% tłuszczu
8 jajek
60 gram żelatyny
2 łyżki kakao
10 łyżek słodzika w proszku
zapach waniliowy lub śmietankowy
Wykonanie:
Biały ser zmiel aż będzie miał gładką masę, bez gródek. Można też kupić gotowy ser na
sernik. Żółtka oddziel od białek.
Zmiksuj 4 żółtka, 5 łyżek słodzika i 500 g białego sera, dodaj kilka kropel zapachu
waniliowego lub śmietankowego. Rozpuść połowę żelatyny w pół szklanki gorącej wody.
Kiedy żelatyna przestygnie dodaj ją do serowej masy i dokładnie wymieszaj. Ubij połowę
białek na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z serową masą. Włóż masę do tortownicy i
wstaw do lodówki.
Drugą połowę składników przyrządź tak samo, dodając 2 łyżki kakao.
Wyjmij masę z lodówki i włóż na nią drugą część sernika.
Ciasto wstawić do lodówki aż stężeje.
Ciasto Marchewkowe Z Sosem Waniliowym
Składniki
1 średnia marchewka (moja miała około 20cm)
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 opakowanie serka homogenizowanego
2 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki słodzika
Wykonanie
Marchewkę wymyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Miąższ zebrać i wycisnąć z
nich sok. Żółtka oddzielić od białek.
Miąższ z marchewki dodać do żółtek, dodać otręby owsiane, pszenne, proszek do
pieczenia, cynamon i słodzik. Całość dobrze wymieszać, może być mikserem.
Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać do marchewkowej masy i delikatnie
wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Sos waniliowy:
Do tego ciasta smakuje nieziemsko dobrze.
Serek homogenizowany mieszamy ze słodzikiem i kroplą aromatu waniliowego. Polewamy
oddzielnie każdą porcję ciasta, jaką ukroimy i włożymy na talerz.