Chleb bananowy

Chleb bananowy

Postprzez lawenda » 14 Wrz 2020, 14:11

Składniki:

3 lub 4 dojrzałe średnie, banany, rozgniecione (im czarniejsze tym lepsze)
75 g margaryny, roztopionej *może być ciepła byle nie zastygnięta już
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej, chlebek jest dość słodki) - można dać zwykły cukier, nie musi być drobny ale nie dawać cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - ja daje aromat w buteleczce bądź pół lyżeczki ekstraktu z wanili dr oetker / nie jest to w ogole koniecznie bo i tak zapach bananowy przebija wszystko
1 łyżeczka sody oczyszczonej (soda konieczna bo nie ma tu proszku do pieczenia)
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej


rozbebłać banany widelcem w misce na jakąś tam masę dodać wszystko składniki (na końcu mąkę) , - wszystko robimy widelcem byle jak. mase bananowa dajemy do keksówki żeby nadać formę chleba (uprzednio wyłożoną papierem bądź margaryna z bulką tartą wedle uzniania) Pieczemy (gora doł) w 170 stopniach okolo 50/60 min zalezy od piekarnika, sprawdz patyczkiem czy konsystencja nie jest lejąca się :)

pachnie w całym domu
smakuje na cieplo mniam i na drugi dzien, jesli w ogole zostanie :D
smacznego
lawenda
Odwiedzająca Biedroneczka
Odwiedzająca Biedroneczka
 
Posty: 9
Rejestracja: 08 Lis 2019, 16:01

Wróć do Ciasta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron