Potrawy i przekąski odchudzające

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 19 Sty 2013, 16:40

Muffinki z kurczaka

mufinki_z_kurczaka_w_przekroju.jpg


Składniki:

* ok. 400 g piersi kurczakowych,
* 50 - 100 g sera żółtego
* 1/2 strąka papryki czerwonej (miałam pomarańczową)
* 200 g pieczarek
* 1 cebula
* natka pietruszki
* majonez
* sól, pieprz
* 1 łyżka masła

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć na maśle - doprawiając pod koniec
smażenia solą i pieprzem. Paprykę i ser pokroić w kostkę. Natkę posiekać.

Mięso podzielić na mniejsze kawałki, tak aby można było je rozbić na form
kwadraty czy koła , który wejdzie do dołka muffinkowego i będzie wystawał
ponad niego. Staramy się rozbijając cieniutko brzegi, a środek mięsa
zostawiamy nieco grubszy. Doprawiamy
Wkładamy mięso do foremek i w powstały mięsny dołek wkładamy: pieczarki,
kawałki sera i papryki, posypując natką pietruszki.
Wystające kawałki mięsa zakładamy na siebie, tak aby zakryć nadzienie.
Wierzch posmarować majonezem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 20 Sty 2013, 21:18

.
Banany zapiekane w boczku

.
banany w boczku.JPG


Składniki:

3 średnie banany
12 plastrów boczku wędzonego

1,5-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Banany myję, obieram, każdy dzielę na trzy części.

Pieprz staram się trochę posiekać i dość szybko rezygnuję. Mieszam miód, keczup, curry i pieprz i w tej marynacie dokładnie obtaczam banany.
Marynaty wychodzi sporo i spokojnie starczy na cztery, a może nawet pięć bananów.

Każdy kawałek banana zawijam w plaster boczku.

Blachę lub kratkę wykładam papierem do pieczenia. Układam banany i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-15 minut (grill i termoobieg). Przewracam w trakcie, żeby się równomiernie opiekły.

Uwaga: plasterki boczku często zastępuję plasterkami chudej szynki :)

_------------Smacznego!-------- :banan0 :banan0 :banan0
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez henia » 20 Sty 2013, 22:21

Robię takie ale w sezonie grillowym :banan0 jakos zimą mnie do nich nie ciągnie.

No i ta czytam Ciebie, nasza Ty kuchareczko, czytam i pytam: jak na takich smakołykach ja mam mam schuść, no jak? :lol:
henia
 

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 26 Sty 2013, 15:47

.
INDYK Z SALSĄ (191 kcal, 22g białka, 6g tłuszczu, 10g węglowodanów)
140818478_przepisy-kulinarne---golonka-z-indyka.jpg

składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- kotlet z indyka (80g)
- 100g pomidora
- 30g czerwonej cebuli
- 1 zielona pepperoni
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 29 Sty 2013, 20:41

.

Słodko-kwaśna wieprzowina po chińsku

4299584681_508439f601.jpg


400-500 g wieprzowiny bez kości pokrojona w kawałki
2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
kilka łyżek mąki ziemniaczanej

Na sos:

1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
2 łyżki czarnego chińskiego octu ryżowego
1 łyżeczka lekkiego (light) sosu sojowego
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 cebulki wiosenne ze szczypiorem-wykorzystamy tylko zieloną częśc
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki posiekanego czosnku
2 łyżeczki posiekanego imbiru
ok.200 ml bulionu
1 łyżka oleju z sezamu

extra-tłuszcz do głebokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1-Zamarynowac mięso w winie ryżowym i soli na ok.30 min.
2-W międzyczasie zmieszac na sos w miseczce-sól,cukier,ciemny ocet ryżowy,lekki sos sojowy,mąkę ziemniaczanąi odstawic.
3-Zapalic średni ogień po olejem do głębokiego smażenia.
4-Roztrzepac jajka i dodac mąkę ziemniaczaną.Mąki dodac tyle aby powstała na tyle gęsta masa by po zamoczeniu w niej kawałka mięsa nie spływało z niego lecz je okrywało.
5-Zanurzyc więc mięso do masy i następnie pojedyńczo aby się nie sklejały,wrzucac na gorący tłuszcz po kilka sztuk na partię.
6-Mięso smażyc ok.3 min. do momentu kiedy ledwo straciło surowy stan.Ciasto będzie jasne.Wyłowic i osdączyc na papierowym ręczniku.Tak postąpic ze wszystkimi kawałkami mięsa.
7-Gdy wszystkie kawałki są już usmażone,wrzucic ponownie na gorący tłuszcz pierwszą partię usmażonego mięsa i tym razem każdą smażyc na chrupko aż nabiorą złoto-brązowego koloru.I tak postąpic z całością.
8-Usmażone po raz drugi kawałki odsączac na papierze i przechowywac w cieple w półmisku w którym będziemy danie podawaqc.Teraz nusimy przygotowywac sos.
9-Na sos:rozgrzac w woku 3 łyżki oliwy na średnim ogniu,dodac czosnek i imbir i lekko podsmażyc aby puściły aromat ale nie pozwolic aby się podpiekły.Dodac do tego bulion i zagotowac.
10-Zmieszane składniki na sos dobrze zamieszac i dodac do gorącego bulionu.
11-Zagotowac jeszcze raz cały czas mieszając bo sos będzie gęstniał.
12-Dodac pokrojony w krążki szczypior i olej z sezamu.Zamieszac i wylac gorący na kawałki mięsa.

Podawac z ryżem lub nudlami
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez henia » 30 Sty 2013, 00:31

Ok., już pogodziłam się z tym, że na tych Twoich przepisach, to ja mogę zapomnieć o odchudzaniu. Niech Ci będzie :P
Wew weekend wrzucę tę wieprzowinkę na ruszt; na bank; już mam ślinotok :twisted:
henia
 

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 30 Sty 2013, 20:38

W zeszłym roku postanowiłam się wziąć za siebie i odchudzić się co nieco, żeby z młodymi laskami trochę pokonkurować. A że uparta jestem i przeważnie dopinam swojego, to się wzięłam za dietę Dukana. Najbardziej mi ona przypasowała, bo nie wymaga dużo ruchu i ćwiczeń, a dla mnie spacery bez celu to strata czasu. Tak więc ściśle się zastosowałam do przepisów diety, ża które też zapłaciłam niemałe pieniążki. Miałam błyskawicznie schudnąć, tymczasem błyskawicznie przytyłam i to nie mało - 10 kg w ciągu niecałego roku!!! Kosztowało mnie to trochę więcej niż przepisy Dukana, bo oprócz wstrętnych, drogich produktów spożywczych musiałam kupić wszystkie nowe ciuchy, bo w poprzednie już się nie mieściłam.
Przerwałam te bezsensowne wygłupy, zaczęłam żyć i odżywiać się normalnie nie licząc zjadanych kalorii, to co podaję tutaj w przepisach - ico?.. trochę schudłam!!!. Mam nadzieję, że dojdę do swojej poprzedniej wagi :banan0 :banan0
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 01 Lut 2013, 10:02

.
Schab nadziewany śliwką i żurawiną w sosie owocowo- grzybowym.

schab.jpg

(na 2-3 osoby, w przypadku dużej rodziny proporcjonalnie zwiększać ilość)

0,5 kg schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
5 śliwek kalifornijskich
duża garść suszonej żurawiny
2 łyżki klarowanego masła
na sos:
4 śliwki
2 łyżki żurawiny
20 g suszonych grzybów mieszanych- namoczonych i opłukanych
1 mała cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu, liść laurowy,2-3 gałązki tymianki- związane bawełnianą nicią
2 kulki ziela angielskiego

Mieszamy majeranek, sól i pieprz. Schab mocno nacieramy przyprawami.
Długim ostrym nożem robimy na środku, wzdłuż mięsa dziurę, w którą wkładamy posiekane owoce.

Schab odstawiamy na minimum 2 h.
Następnie obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle.

Wcześniej namoczone grzyby siekamy drobno, podobnie postępujemy z cebulą.
W głębokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i grzyby podsmażamy. Wrzucamy posiekane owoce, czosnek, związane zioła i ziele.
Na tym układamy mięso, zalewamy ciepłą wodą do 2/3 wysokości mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 1,5 do 2 godzin.

Mięso wyciągamy z sosu, zostawiamy w ciepłym miejscu (np. nagrzany ale już wyłączony piekarnik)
a sos przecieramy przez sito.
Podajemy mięso pokrojone w plastry, polane sosem i w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków;)
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez dora1000 » 02 Lut 2013, 16:43

Jak czytam te wszystkie przepisy zaczynam być strasznie głodna :gwiazdka9
dora1000
 

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 02 Lut 2013, 22:09

.
Wieprzowina z pomarańczami, rozmarynem i piure z jabłek i selera

schab_na_piure_pod.jpg

Lista zakupów dla 2 osób:

2 kotlety wieprzowe

marynata:
2 łyżki oliwy
łyżka igiełek rozmarynu
łyżka skórki startej z pomarańczy
łyżeczka kminku
sól, pieprz

piure:
pół selera ok. 200 g
1 ziemniak ok. 150 g
1 jabłko
1 łyżka masła
sól, pieprz
oliwa

Składniki marynaty połączyć. Zalać nią kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki (u mnie na całą noc).

Obrać seler, ziemniaka i jabłko. Pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 15 min. aż wszystko zmięknie. Odcedzić. Do jeszcze ciepłego dodać masło. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso usmażyć na patelni grillowej.

Podawać z piure i ewentualnie konfiturą cebulową.



Dżem z karmelizowanej cebuli

dzem_z_cebuli_pod.jpg


Lista zakupów:

1/2 kg białej cebuli
70 g brązowego cukru
2 łyżki oleju kujawskiego
70 ml octu jabłkowego
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
2 ziarna jałowca

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Smażyć ok. 40 min. aż nabierze złotobrązowego koloru. Często mieszać.
Dodać cukier, ocet, musztardę, skórkę cytrynową i pokruszony jałowiec.
Na małym ogniu smażyć kolejne 30 min, często mieszając.
Dżem przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce



PUREE Z MARCHEWKI, BROKUŁÓW I KALAFIORA

trio-puree-carrot-broccoli-cauliflower-03.jpg


Właściwie bez przepisu, zamiast ziemniaków do mięs

Warzywa ugotować.
Zmiksować w blenderze z masłem i przyprawami
marchewka z dodatkiem soku z pomarańczy
brokuły z czosnkiem
Ostatnio edytowany przez vitaminka, 02 Lut 2013, 23:06, edytowano w sumie 1 raz
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne pyszności

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

cron