Potrawy i przekąski odchudzające

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 25 Lut 2013, 16:19

Dukanowe roladki z kurczaka z korniszonem
(niskokaloryczne)


roladki-z-kurczaka-z-korniszonem-780x280.jpg

Składniki
•2-4 piersi kurczaka
•plasterki wędliny (chudej gotowanej)
•korniszony*
•po łyżce twarogu (odtłuszczonego) na każdą roladkę
•papryka w proszku
•sól
•pieprz

Piersi kurczaka rozbijam dość cienko. Każdą posypuję przyprawami i kładę na to po plasterku wędliny, łyżce twarogu i ogórka. Zwijam roladki i z wierzchu oprószam pieprzem.
Wkładam do naczynia (najlepiej piec w rękawie) i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę ok. 30-40 minut.

Jeśli chcecie gotować na parze to czas ok. 30-35 minut. Smacznego
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez dora1000 » 25 Lut 2013, 17:07

Bardzo dziękuję za przepis. Czekam na następne Vitaminko :))
dora1000
 

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 26 Lut 2013, 13:24

.
Gołąbki z ryżem, śliwkami i mięsem

gołąbki.jpg

Potrzebne składniki:
40 g mielonego mięsa wołowego
15 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
3 łyżki oleju
2 cebule
1 szklanka ryżu
1 główka białej kapusty na gołąbki
1 pęczek natki selera
1 łyżka ziaren pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka majeranku
keczup łagodny
sól
pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować razem ze śliwką kalifornijską. Kiedy będzie miękki, odcedzić lub odparować. Kapustę sparzyć przez 5 minut we wrzątku, następnie wyciągnąć, osączyć z wody i obrać liście na gołąbki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebule, a następnie zeszklić ją. Do cebuli dodać mielone mięso. Oprószyć majerankiem, solą i pieprzem mielonym. Wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Przesmażone mięso połączyć z wymieszanym ryżem ze śliwkami i rozprowadzić. Potem całość łyżką nałożyć na liście kapusty i zawinąć szczelnie w rulony. Zawinięte gołąbki przełożyć do odpowiedniego naczynia, podlać je 1 szklanką wody, w której sparzyliśmy kapustę, przykryć i dusić przez około 1,5 godziny. Gotowe wyciągnąć, osączyć z wody i przełożyć na udekorowany natką selera talerz. Wszystko polać łagodnym keczupem i posypać ziarnami pieprzu kajeńskiego.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 27 Lut 2013, 14:07

.
.Gołąbki ziemniaczane

gołąbki ziemniaczane.jpg

2 kg ziemniaków,
1 główka kapusty,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1/3 szkl kaszy manny,
1 duża cebula,
boczek lub słoninka do wytopienia,
sól, pieprz, pieprz ziołowy,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
szklanka soku pomidorowego
bulion do gotowania - z kostki
jajko

Kapustę sparzyć. Połowę ziemniaków ugotować (można niedogotować niż rozgotować), przecisnąć przez praskę. Drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni wysmażyć boczek, dodać cebulę, zeszklić.
Ziemniaki połączyć z tartymi, cebulą, mąką, kaszą i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Przy dodawaniu kaszy i mąki należy także zwracać uwagę na rodzaj ziemniaków. Jeśli są wodniste, należy dodać więcej kaszy i odrobinę więcej mąki, jeśli suche dość, odejmujemy łyżkę, dwie kaszy. Masa ma być gęsta, ale nie zwarta. W żadnym wypadku natomiast nie może przeciekać przez palce. Przy drugim razie sami już zapewne zobaczycie ile dać kaszy a ile mąki. :) Zawijać gołąbki, układać ciasno w garnku.
Dodać zielę, liścia, zalać sokiem i bulionem i gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny.
Najlepsze są podane z sosem lub odsmażane drugiego dnia.
Polecam serdecznie.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 27 Lut 2013, 15:12

.
Przepis na łososia en croute
(danie niskokaloryczne)


łosoś-en-croute.jpg

Składniki
•1 kg łososia
•1 szalotka
•100 g miękkiego masła
•garść żurawiny
•sól morska i czarny pieprz
•2 kulki ziela angielskiego
•350 g ciasta francuskiego (opakowanie)
•3 jajka ugotowane na twardo
•150 g ryżu
•lampka białego wina wytrawnego
•jajko do smarowania

1. Przygotowanie zaczynam od oczyszczenia łososia, następnie za pomocą ostrego, giętkiego noża oddzielam mięso od skór. W tym celu łapię za ogon i poruszam skórą, nóż zostaje nieruchomy.
2. Cebulę i szalotkę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Wrzucam ryż, przesmażam aż zrobi się szklisty. Zalewam winem, dodaje wodę. Doprawiam solą, pieprzem , zielem angielskim. Wrzucam garść żurawiny. Zagotowuję i przykrywam pokrywką aby ryż doszedł.
3. Dodaję pokrojone jajko na twardo, doprawiam na smak, mieszam.
4. Ciasto francuskie dzielę na pół, rozwałkowuję, przenoszę na blachę, kładę na środku ryż, na to łososia, żurawinę i przykrywam ryżem. Brzegi smaruję rozkłóconym jajkiem. Na wierzch kładę drugi płat ciasta francuskiego, tak by przykrył wszystko. Równam i dociskam boczki.
5. Smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 20-25 minut aż będzie rumiany. Kroję jak jest gorący, ale można podawać również na zimno. Smacznego.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 28 Lut 2013, 11:18

.
Kalafior z jajkiem
(niskokaloryczne)


kalafior_z_jajkiem_.jpg

Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki
główka kalafiora
4 duże jajka
10 dag boczku w plasterkach
oliwa
łyżka posiekanego koperku
cukier, sól, pieprz

Kalafior podzielić na duże różyczki, oczyścić. Zalać wrzątkiem, oprószyć solą i szczyptą cukru. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić, posypać koperkiem.

Niewielką ilość oliwy rozgrzać na patelni, podsmażyć boczek. Zdjąć, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć. Kalafior podawać z jajkami i boczkiem.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 28 Lut 2013, 13:09

.
Przepisy z żurawiną
:kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10 :kwiatek10

Konfitury z żurawiny

Konfitura z żurawiny.jpg

Konfitury z żurawiny są świetne na kanapkach jako element śniadania lub dodatek, np. do naleśników. To chyba jeden z najsmaczniejszych przetworów z żurawiny.

Składniki:
•1 kg owoców żurawiny
•400 g cukru
•szklanka wody
•opcjonalnie 1 cytryna

Żurawinę należy opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do dużego garnka lub rondla z możliwie grubym dnem. Jeśli zdecydujemy się na przyjemny dodatek cytryny, należy wycisnąć sok z 1 średniej cytryny, obetrzeć jej skórkę i dodać do garnka z żurawiną. Następnie dolewamy szklankę wody i cukier, mieszamy i podgrzewamy aż do zagotowania.

Konfiturę gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Po około 15 – 30 minutach w miarę gotowania, konfitura szybko się zagęszcza i żeluje. Gdy konfitura osiągnie pożądaną konsystencję można ją rozlać do przygotowanych wcześniej słoiczków. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego !



Sorbet żurawinowy
Smaczny i orzeźwiający deser lodowy


sorbet żurawinowy.png

Składniki:
•300 g owoców żurawiny
•200 g cukru (szklanka cukru)
•0,5 l wody
•opcjonalnie: część lub całą wodę można zastąpić sokiem pomarańczowym
•opcjonalnie: kosztem wody lub soku można dodać pół szklanki wytrawnego czerwonego wina

Żurawinę opłukać i wymieszać z pozostałymi składnikami w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut, aż żurawina popęka. Następnie rondel zdejmujemy z ognia, jego zawartość miksujemy i przecieramy przez sito.

Powstałe masę podobną nieco do puree wkładamy do zamrażarki. W trakcie zamrażania aby nieco rozbić większe kryształy wody, można kilkukrotnie co około 40 minut przemieszać sorbet widelcem. Po około 3 – 4 godzinach mrożenia sorbet jest gotowy.

Sorbet przed podaniem wyciągnąć na 20 minut z zamrażarki aby dał się nakładać. Można też zmielić go w malakserze.

Najlepiej podawać z bitą śmietaną lub owocami.



Koktajl z żurawiną

koktajle-.jpg

Smaczny i pożywny koktajl z żurawiną. Świetny sposób na rozpoczęcie dnia.

Składniki:
•2 – 3 garści żurawiny (2/3 szklanki)
•0,5 l mleka lub jogurtu (albo mieszanki jogurtu i mleka pół na pół)
•2 łyżeczki miodu
•opcjonalnie – nieco lodu

Wszystkie składniki miksujemy (np za pomocą blendera) dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy i rozlewamy do szklanek. Najlepiej smakuje schłodzony.



Sos żurawinowy

sos żurawinowy.jpg
(8.58 KiB) Ściągnięto 200 razy

Żurawina od wieków znajdowała zastosowanie w kuchni jako składnik sosów towarzyszących daniom mięsnym. Poza walorami smakowymi, liczono tutaj także na jej wybitnie konserwujące właściwości. Poniżej zamieszczam prosty przepis na sos żurawinowy określany czasem mianem „żurawiny do mięs„.

Składniki:
•0,5 kg owoców żurawiny
•10 łyżek czerwonego wina
•szklanka wody
•~2 łyżki cukru – do smaku
•w zależności od preferencji można zastosować przyprawy jak: gałka muszkatołowa, pieprz, goździki, cynamon, imbir oraz sok i skórka cytryn lub pomarańczy.

Żurawinę zalewamy wodą (najlepiej do połowy wysokości w garnku) i mieszając gotujemy. Gdy owoce popękają dodajemy cukier, wino oraz wybrane przyprawy i gotujemy do preferowanej gęstości. Nie gotować zbyt długo ponieważ mogą z tego powstać gęste konfitury!
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 01 Mar 2013, 14:14

Szaszłyki z piersi kurczaka

szaszlyki-z-piersi-kurczaka_1920_9.jpg

Szaszłyki świeżo wyjęte z piekarnika łub zdjęte z patelni wyglądają na­prawdę wspaniale. Dodatkową zaletą tej potrawy jest stosunkowo niska cena składników potrzebnych do jej przyrządzenia.

Czas pieczenia: 5 min

Składniki
750 g pora
1/8 I oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
600 g piersi z kurczaka
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania
1
2 kawałki pora przyciąć tak, by-były jednakowej długości, następnie roz­ciąć aż do białej części i opłukać. Na patelni rozgrzać olej do niezbyt wy­sokiej temperatury. Pory ułożyć obok siebie i dusić pod przykryciem na średnim ogniu tak długo, dopóki poszczególne liście nie będą się ła­two oddzielać. Liście pora ułożyć je­den przy drugim na drewnianej de­seczce, przyprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
2
Mięso przykryć folią i rozbić na . cienki plaster. Przyprawić sokiem z cytryny, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżecz­ki pieprzu. Pokroić na kawałki od­powiadające wymiarom liści pora. Ułożyć na liściach i mocno zwinąć. Nadziać na rożen, posmarować tłuszczem, i upiec na grillu lub usmażyć.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 03 Mar 2013, 23:47

.
Brokuły z sosem czosnkowym i ziarnami
(niskokaloryczne)

brokuły.jpg

38 kcal / 1 porcję (73 g)
Wysokobłonnikowy , Bez mąki pszennej , Bez cukru
Idealna zdrowa przekąska na imprezy w gronie znajomych czy rodziny
.
Składniki:
Jogurt naturalny 200 g
Czosnek 14 g (2 ząbki)
Sól biała 1 g
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Słonecznik nasiona 16 g (2 łyżki)
Brokuły 500 g

Sposób przygotowania:

1 Brokuły umyć i podzielić na różyczki, najlepiej wielkości nadającej się na jeden kęs.
2 Zagotować lekko osoloną wodę w garnku i dodać do niej brokuły. Gotować ok. 15 minut, żeby były lekko twardawe.
3 Zalać zimną wodą i dokładnie odcedzić. Ułożyć na talerzu i poczekać chwilę aż ostygnie.
4 Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem naturalnym (najlepiej typu greckiego lub innego gęstego dodać sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Można dodać lekki majonez.
5 Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika (oraz sezam opcjonalnie).
6 Brokuły polać sosem czosnkowym i posypać ziarnami.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 04 Mar 2013, 20:06

.
Schab z pieczarkami
(niskokaloryczne)


20273.jpg

Schabowy nie musi być wcale zwykłym kotletem w panierce. Jednak w duecie z owocami, grzybami, ziołami tworzy wykwintne,smaczne danie na wiele okazji.

Składniki:

* 4 kotlety schabowe
* 2 duże pieczarki
* cebula
* mąka
* jajko
* sól
* pieprz
* tymianek
* bułka tarta
* olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Cebulę oczyścić i pokroić. Cebulę i pieczarki usmażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Mięso opłucz i cieniutko rozklep. Na nim, wzdłuż przez środek, ale dochodząc do końca, ułóż przyrządzoną masę pieczarkową. Następnie zwiń kotlety w rulon i obwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami.

Roladki najpierw obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor, obracając tak aby rulony był usmażone ze wszystkich stron.

Roladki można podać z frytkami i sałatką.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne pyszności

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron