.
Przepisy z żurawiną Konfitury z żurawinyKonfitury z żurawiny są świetne na kanapkach jako element śniadania lub dodatek, np. do naleśników. To chyba jeden z najsmaczniejszych przetworów z żurawiny.
Składniki:
•1 kg owoców żurawiny
•400 g cukru
•szklanka wody
•opcjonalnie 1 cytryna
Żurawinę należy opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do dużego garnka lub rondla z możliwie grubym dnem. Jeśli zdecydujemy się na przyjemny dodatek cytryny, należy wycisnąć sok z 1 średniej cytryny, obetrzeć jej skórkę i dodać do garnka z żurawiną. Następnie dolewamy szklankę wody i cukier, mieszamy i podgrzewamy aż do zagotowania.
Konfiturę gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Po około 15 – 30 minutach w miarę gotowania, konfitura szybko się zagęszcza i żeluje. Gdy konfitura osiągnie pożądaną konsystencję można ją rozlać do przygotowanych wcześniej słoiczków. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego !
Sorbet żurawinowy
Smaczny i orzeźwiający deser lodowy Składniki:
•300 g owoców żurawiny
•200 g cukru (szklanka cukru)
•0,5 l wody
•opcjonalnie: część lub całą wodę można zastąpić sokiem pomarańczowym
•opcjonalnie: kosztem wody lub soku można dodać pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
Żurawinę opłukać i wymieszać z pozostałymi składnikami w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut, aż żurawina popęka. Następnie rondel zdejmujemy z ognia, jego zawartość miksujemy i przecieramy przez sito.
Powstałe masę podobną nieco do puree wkładamy do zamrażarki. W trakcie zamrażania aby nieco rozbić większe kryształy wody, można kilkukrotnie co około 40 minut przemieszać sorbet widelcem. Po około 3 – 4 godzinach mrożenia sorbet jest gotowy.
Sorbet przed podaniem wyciągnąć na 20 minut z zamrażarki aby dał się nakładać. Można też zmielić go w malakserze.
Najlepiej podawać z bitą śmietaną lub owocami.
Koktajl z żurawinąSmaczny i pożywny koktajl z żurawiną. Świetny sposób na rozpoczęcie dnia.
Składniki:
•2 – 3 garści żurawiny (2/3 szklanki)
•0,5 l mleka lub jogurtu (albo mieszanki jogurtu i mleka pół na pół)
•2 łyżeczki miodu
•opcjonalnie – nieco lodu
Wszystkie składniki miksujemy (np za pomocą blendera) dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy i rozlewamy do szklanek. Najlepiej smakuje schłodzony.
Sos żurawinowyŻurawina od wieków znajdowała zastosowanie w kuchni jako składnik sosów towarzyszących daniom mięsnym. Poza walorami smakowymi, liczono tutaj także na jej wybitnie konserwujące właściwości. Poniżej zamieszczam prosty przepis na sos żurawinowy określany czasem mianem „żurawiny do mięs„.
Składniki:
•0,5 kg owoców żurawiny
•10 łyżek czerwonego wina
•szklanka wody
•~2 łyżki cukru – do smaku
•w zależności od preferencji można zastosować przyprawy jak: gałka muszkatołowa, pieprz, goździki, cynamon, imbir oraz sok i skórka cytryn lub pomarańczy.
Żurawinę zalewamy wodą (najlepiej do połowy wysokości w garnku) i mieszając gotujemy. Gdy owoce popękają dodajemy cukier, wino oraz wybrane przyprawy i gotujemy do preferowanej gęstości. Nie gotować zbyt długo ponieważ mogą z tego powstać gęste konfitury!