.
Nadziewane grzyby Portobello Składniki:
2 kostki bulionu cielęcego Winiary
1 szklanka ryżu
8 grzybów Portobello
15 dag żółtego sera
25 dag boczku
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz czarny do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
sos Salsa Winiary
Liczba porcji: 4
Przygotowujemy bulion wg. przepisu na opakowaniu.
Zalewamy nim ryż i gotujemy go w bulionie do miękkości. Dzięki temu zabiegowi ryż będzie smaczniejszy od gotowanego w wodzie.
Czyścimy grzyby, odcinamy ogonki i siekamy je drobniutko. Ser trzemy w łezkę,a boczek kroimy w plasterki. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy natkę pietruszki, starty ser i kurkumę.
Mieszamy farsz, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy nim kapelusze, nakrywamy je plasterkami boczku, ustawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Zapiekamy grzyby około 30 minut w temp. 180 st.C.- do chwili, gdy boczek lekko się przyrumieni. Podajemy je z sosem Salsa.
Kofty z kaszy bulgurZacznij od przygotowania sosu pomidorowego:
2 puszki krojonych pomidorów
250 ml wody
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz imbir. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj pomidory, wodę, kumin oraz paprykę. Gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj kofty:
2 szklanki drobnej kaszy bulgur
30 g semoliny
50 g mąki
1,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
świeża kolendra
Bulgur wsyp do miski, wlej 200 ml ciepłej wody i pozostaw na 5 - 6 minut. Dodaj semolinę, mąkę i przyprawy. Stopniowo dodaj kolejne 250 ml wody mieszając przy tym miksturę mikserem lub łyżką. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za rzadkie, dodaj więcej semoliny. Gdyby za gęste - dodaj troszkę wody. Formuj z ciasta małe kuleczki (niepełna łyżeczka ciasta), w których zrób następnie dziurki opuszkiem palca. Ugotuj je następnie we wrzącej i osolonej wodzie. Ugotowane kofty wrzuć do sosu pomidorowego. Przemieszaj. Podawaj natychmiast obficie posypane kolendrą z łyżką gęstego, greckiego jogurtu. Smacznego!