.
Słodko-kwaśna wieprzowina po chińsku 400-500 g wieprzowiny bez kości pokrojona w kawałki
2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
Na sos:
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
2 łyżki czarnego chińskiego octu ryżowego
1 łyżeczka lekkiego (light) sosu sojowego
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 cebulki wiosenne ze szczypiorem-wykorzystamy tylko zieloną częśc
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki posiekanego czosnku
2 łyżeczki posiekanego imbiru
ok.200 ml bulionu
1 łyżka oleju z sezamu
extra-tłuszcz do głebokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1-Zamarynowac mięso w winie ryżowym i soli na ok.30 min.
2-W międzyczasie zmieszac na sos w miseczce-sól,cukier,ciemny ocet ryżowy,lekki sos sojowy,mąkę ziemniaczanąi odstawic.
3-Zapalic średni ogień po olejem do głębokiego smażenia.
4-Roztrzepac jajka i dodac mąkę ziemniaczaną.Mąki dodac tyle aby powstała na tyle gęsta masa by po zamoczeniu w niej kawałka mięsa nie spływało z niego lecz je okrywało.
5-Zanurzyc więc mięso do masy i następnie pojedyńczo aby się nie sklejały,wrzucac na gorący tłuszcz po kilka sztuk na partię.
6-Mięso smażyc ok.3 min. do momentu kiedy ledwo straciło surowy stan.Ciasto będzie jasne.Wyłowic i osdączyc na papierowym ręczniku.Tak postąpic ze wszystkimi kawałkami mięsa.
7-Gdy wszystkie kawałki są już usmażone,wrzucic ponownie na gorący tłuszcz pierwszą partię usmażonego mięsa i tym razem każdą smażyc na chrupko aż nabiorą złoto-brązowego koloru.I tak postąpic z całością.
8-Usmażone po raz drugi kawałki odsączac na papierze i przechowywac w cieple w półmisku w którym będziemy danie podawaqc.Teraz nusimy przygotowywac sos.
9-Na sos:rozgrzac w woku 3 łyżki oliwy na średnim ogniu,dodac czosnek i imbir i lekko podsmażyc aby puściły aromat ale nie pozwolic aby się podpiekły.Dodac do tego bulion i zagotowac.
10-Zmieszane składniki na sos dobrze zamieszac i dodac do gorącego bulionu.
11-Zagotowac jeszcze raz cały czas mieszając bo sos będzie gęstniał.
12-Dodac pokrojony w krążki szczypior i olej z sezamu.Zamieszac i wylac gorący na kawałki mięsa.
Podawac z ryżem lub nudlami