.
Kotlety z kaszy.
Są świetnym pomysłem na lekką, wieczorną przekąskę lub jako danie dla osób odchudzających się. Aby je wykonać nie potrzebujemy specjalnych umiejętności kucharskich, a wykonanie zajmie nam tylko pół godziny. Kto powiedział, że dobrze smakują jedynie te z mięsa? Kotlety z kaszy smakują równie wyśmienicie, a przy tym są pełne witamin!
Składniki:
• 2 szklanki kaszy manny
• 1 litr wody
• kilka łyżek tartej bułki
• 20 g żółtego sera
• 4 kostki rosołowe
• 2 jajka
• przyprawy: sól, pieprz
1. W zagotowanej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i powoli wsypujemy kaszę mannę. Wywar mieszamy ok. 10 minut, aż do powstania lekko lepkiej konsystencji
2. Po wystygnięciu do całości dodajemy jajko, starty wcześniej ser żółty i w zależności od potrzeby dodajemy bułkę tartą (dokładnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników)
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem
4. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
5. Kotlety wrzucany na rozgrzany olej i smażymy, aż do osiągnięcia złocistego koloru
Takie danie świetnie spełni swoją rolę jako alternatywa dla mięsa podczas obiadu, ale będą doskonale smakować także jako wkład do pełnych witamin domowych hamburgerów!
Kotlety z kaszy gryczanej Kotlety z kaszy gryczanej to świetna propozycja dla wszystkich, którzy mają już dość mielonych. Zdrowe, smaczne i pasują właściwie do wszystkiego. Możesz je zjeść ze swoim ulubionym sosem, gulaszem czy warzywami. Mają też jeszcze jedną zaletę, są bardzo tanie. Wystarczy trochę kaszy, mleka, bułka i jajko. Nie bój się nowych smaków. Spróbuj i daj się zaskoczyć. Pamietaj, że doskonały kucharz potrafi zrobić COŚ z niczego.
Przygotuj:
• 2 woreczki kaszy gryczanej
• szklankę mleka
• bułkę lub dwie
• jajko
• 10 dag sera żółtego
• małą paprykę
• sól, pieprz
• i przyprawy, które lubisz
Wykonanie:
Ugotuj kaszę i ją przestudź.
Bułkę namocz w mleku. Mieszanka powinna być bardzo gęsta.
Do bułki dodaj jajko i przyprawy.
Połącz wszystko z kaszą i formuj kotlety. Powinny być raczej płaskie, wtedy łatwiej będzie je usmażyć.
Możesz, ale nie musisz, dodać do kotlecików drobno posiekaną paprykę i ser żółty pokrojony na malutką kosteczkę. Powstaną kotlety z kaszy gryczanej z niespodzianką.
Włóż kotlety z kaszy gryczanej na patelnię i chwilę przysmaż.
Podawaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym, gulaszem lub warzywami.
Smacznego!