Potrawy i przekąski odchudzające

Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 04 Sty 2013, 18:24

SUPER JEDZENIE (opracowane przez p.Kasię G.) :brawo

Jakiś czas temu zainspirowałam się artykułem o zdrowym odżywianiu i produktach, które powinno się jeść codziennie.
Zaczęłam zastanawiać się nad tym, co ja jem codziennie i jaki ma to wpływ na moje zdrowie i samopoczucie.
Zrobiłam listę produktów i wyszło tego całkiem sporo, dlatego chciałabym się z Tobą podzielić tymi, które są mega zdrowe, zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów.

Nazwałam je „super produktami” bo dostarczają dużo cennej energii, a przy tym, nie są tuczące i można je zjadać bez obawy, że się od nich utyje. Są wspaniałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Prawie wszystkie można dostać już w postaci gotowej do zjedzenia, dlatego polecam je także do pracy jako przekąskę.

Odczuwam wielką różnicę, kiedy codziennie jem te 5 produktów. Nie czuję się wzdęta i „ociężała”, nie mam napadów „wilczego apetytu” i jedzenia słodyczy. Nie mam też żadnych trudności z wypróżnianiem się.

Oto 5 moich ulubionych produktów ( jeśli masz Alchemię Odchudzania, to niektóre pewnie znasz;)

1. Migdały- to jedne z moich ulubionych przekąsek. Pachnące, chrupiące orzechy mogłabym jeść kilogramami:). Można je dodawać do płatków owsianych na śniadanie lub do owoców. Można je także zajadać prosto z torebki .To prawdziwa bomba witaminowa, wypełniona wapniem, łatwo przyswajalnym białkiem oraz zdrowymi tłuszczami. Garść migdałów doskonale zaspokaja głód i nie czuje się po niej „ociężała”. Garść migdałów zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na:


Wit.E w 120%-ten eliksir młodości, chroni nas przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego. Dzięki niej pozostaniemy młode na bardzo długo.
Wit.B2 w 23%, – odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku.
kwas foliowy w 17 %
witaminę B3
magnez i cynk


2. Biała lub czerwona fasola- jest pyszna i zdrowa. Można ją jeść na śniadanie, obiad, przekąskę lub kolację. Jest bardzo bogatym źródłem błonnika, który zachowuje się jak „miotełka”, oczyszczając nasz organizm z toksyn. Jest bogata w potas, wapń i fosfor, oraz rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Uwielbiam ją ponieważ zawiera lekkostrawną skrobię, dzięki której nie czuję się ciężko, jak po zjedzeniu np. kromki chleba czy porcji ryżu. Często kupuję taką gotową w puszce i mam znakomitą przekąskę w pracy.

3. Szpinak-uwielbiam go, nie tylko smażony z czosnkiem i masłem, ale również świeży w sałatce. Dostępny jest cały rok, a mrożony jest tani. Jego ciemne liście zawierają zawierają bardzo dużo serotoniny, hormonu „szczęścia”, który poprawia samopoczucie i melatoniny, która zapewnia nam dobry sen. Jest też mega źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, który dotlenia nasz organizm i zapewnia mu „szybkość i jasność umysłu”.

4. Kiszona kapusta-któż jej nie zna?:) Zapach może lekko odstraszać, ale jej walory zdrowotne są tak ogromne, że nie ma się co tym przejmować. Na odchudzanie i ładną sylwetkę jest błogosławieństwem. Solidna garść zjadana codziennie zapewnia szybką przemianę materii, a dzięki temu, że jest już sfermentowana, jest lekko strawna. Kiszona kapusta jest naturalnym „lekiem” na wyregulowanie trawienia. Więc jeśli masz z tym trudności, to koniecznie spróbuj jeść codziennie po garści kiszonej kapusty.

5. Owsianka-moje śniadaniowe danie nr 1. Zjada ją cała moja rodzina, nawet moja 2 letnia córeczka. Najbardziej lubię, kiedy jest mocno rozgotowana, gęstawa i taka klejąca. Gotuję ją na mleku 1,5 % i zjadam miseczkę na śniadanie. Czasem dodaję migdały lub inne orzechy. Płatki owsiane są bardzo zdrowe bo zawierają mnóstwo błonnika i spowalniają wchłanianie cukrów. Podobnie jak kiszona kapusta regulują trawienie i oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, są więc wspaniałym produktem w czasie odchudzania. Pomagają dbać o piękną sylwetkę.


Uzupełnij zapas tych produktów i zajadaj się nimi każdego dnia, a przekonasz się jak łatwo i szybko tłuszczyk zacznie topnieć:)… zdrowo i naturalnie.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 04 Sty 2013, 23:45

5 propozycji na przekąski, które mają same zalety. Nie dość, że są zdrowe, tanie, to jeszcze robi się je naprawdę łatwo i dość szybko. Można je przyrządzić wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Te dietetyczne przekąski można jeść o każdej porze dnia, można je zjeść także na kolację. Są doskonałym dodatkiem do zup czy dań mięsnych.

Zdrowe Florentynki
florent-300x187.jpg

Chrupiące, pyszne i dietetyczne…
W dodatku są bardzo zdrowe i można je zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia, nawet będąc na diecie!.

Dzięki temu, że dodałam do nich siemię lniane, (dla mnie nie do zjedzenia w żadnej innej postaci) są super zdrowe, pokuszę się nawet o stwierdzenie, że są jak suplement diety odchudzającej.
Cóż może być lepszego. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość. Można je także zajadać jako przekąskę w pracy czy w podróży. Osoby stosujące dietę dukana mogą z powodzeniem zajadać takie florentynki.

Składniki na 25 ciasteczek

100 gram płatków owsianych
50 gram ziaren siemienia lnianego
2 białka
1 łyżeczka stevii (naturalny słodzik)

Wykonanie

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu. Powinny mieć miodowy kolor, przełożyć je do miseczki. W ten sam sposób uprażyć siemię lniane.
Białko roztrzepać, dodać uprażone płatki, siemię i stevię. Całość wymieszać i nakładać łyżką około 5 cm placuszki, można pomóc sobie ręką, ugniatają placki, aby były płaskie. Ja zwilżałam rękę wodą, aby się do niej nie przyklejały. Placuszki powinny być cienkie około 5-9 milimetrów.
Piec około 20 minut. Zaraz po wyjęciu ich z piekarnika będą miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją i staną się przyjemnie chrupkie.

Zdrowe Florentynki z Makiem
mak-300x202.jpg

Według mnie, mak jest w naszej kuchni bardzo niedoceniany. Zjadamy go jedynie na święta, a szkoda. Śmiało mogę powiedzieć, że mak jest rośliną leczniczą. Zawiera aż 20% błonnika, około 25 % białka, mnóstwo witamin, wapnia oraz cennych kwasów: linolowego i oleinowego.



Składniki na 25 ciasteczek

100 gram płatków owsianych
25 gram ziaren siemienia lnianego
25 gram maku
2 białka
1 łyżeczka stevii (naturalny słodzik)

Wykonanie

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu. Powinny mieć miodowy kolor, przełożyć je do miseczki. W ten sam sposób uprażyć siemię lniane a na końcu mak. Należy uważać, aby nie przepalić tych ziaren, bo wtedy będą gorzkie.
Białko roztrzepać, dodać uprażone płatki, siemię i stevię. Całość wymieszać i nakładać łyżką około 5 cm placuszki, można pomóc sobie ręką, ugniatają placki, aby były płaskie. Ja zwilżałam rękę wodą, aby się do niej nie przyklejały. Placuszki powinny być cienkie około 5-9 milimetrów.
Piec około 20 minut. Zaraz po wyjęciu ich z piekarnika będą miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją i staną się przyjemnie chrupkie.


Wersja Na Słono

Zamiast stevii, można dodać 1/2 łyżeczki średnioziarnistej soli morskiej i kilka „patyczków” rozmarynu:) W wersji „na słono” smakują równie wybornie:)

Zielona Zapiekanka
zapiek1-300x227.jpg

Składniki Na tortownice szer. 26 cm

1kg cukinii (około 4 sztuki)
opakowanie mrożonego szpinaku
10 cm kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ kostki chudego twarogu
4 jajka
sól, pieprz

Wykonanie:

* Naszykować tortownicę lub naczynie żaroodporne. Ja upiekłam w tortownicy, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, jednak sok z zapiekanki, rozmoczył papier, tak, że od spodu kroiłam ją z papierem, co było dość niewygodne, choć zapiekanka wyglądała efektownie. Następnym razem spróbuję ją zrobić w naczyniu żaroodpornym:)

Szpinak rozmrozić i przełożyć do sitka, aby odciekł, można go odcisnąć rękoma (powinien być suchy).Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odczekać, aż trochę odcieknie z soku. Ja wrzuciłam startą cukinię na sitko i lekko odcisnęłam rękoma. Twaróg rozdrobnić widelcem.
Cebulę, por i pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać jaja, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Przełożyć do naczynia lub tortownicy, i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.

Frittata Ze Szpinakiem I Pomidorami

frit2.jpg

Frittata to potrawa szybka i dziecinnie łatwa do przygotowania. Ma same zalety, nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze można ją zabrać do pracy na przekąskę.

Składniki Dla 4 Osób

6 jajek
10 pomidorków koktajlowych
3 garście świeżego szpinaku
1 mała cebulka
5 listków świeżej bazylii
kilka plasterków białego sera
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szpinak i usmażyć aż liście będą „zwiędłe”a cały sok ze szpinaku odparuje. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię do szpinaku i cebuli. Dodać pomidorki, (można je przekroić na pół) biały ser i bazylię, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje, a pomidorki „zmiękną”.



Frittatę można również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednak przyznam szczerze, że z lenistwa, wolałam przyrządzić wszystko na jednej patelni.

*Frittata z piekarnika.

Usmażony szpinak i cebulkę należy przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, wlać masę jajeczną i dalej postępować jak opisałam powyżej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut. Jeśli naczynie jest duże i niskie to nieco krócej.

*Dodatki

Frittata to jedno z tych dań, przy których można nieco pofantazjować:). Można dodać do niej pokrojone pieczarki, szynkę, zielony groszek, wędzonego łososia, krewetki, wędzonego kurczaka, w sezonie szparagi, cukinię, bakłażana ( trzeba go wcześniej pokroić i posolić, aby pozbyć się goryczki, posolony bakłażan powinien odstać około 20 minut, tuż przed dodaniem do frittaty, należy go przepłukać wodą).

Frittata Z Szynką I Zielonym Groszkiem
frit2.jpg

Składniki Dla 4 Osób

6 jajek
szynka gotowana (ja dodałam 5 plasterków, ale można dodać więcej lub mniej, w zależności od tego, jak lubisz, będzie bardziej lub mniej „mięsna”)
pół szklanki zielonego groszku z puszki
1 mała cebulka
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szynkę i groszek. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię szynki, groszku i cebuli. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 05 Sty 2013, 11:44

Kurczak w Curry

KURCZAK W CURRY.JPG

Składniki
2 piersi kurczaka,
5 cm kawałek imbiru,
1 czerwona papryczka
1 kubeczek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
curry, sól,czosnek i pieprz do smaku.


Dziś smaki indyjskie.A przynajmniej ich namiastka.
Piersi z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki.
W miseczce wymieszałam je z gęstym jogurtem
- wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir,
czerwoną paprykę,czosnek i pieprz.
Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów.
Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu.
Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy
w celu zabarwienia go na żółty kolor.
Danie szybkie ale za to o fajnym egzotycznym smaku.
Polecam! Smacznego!
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez Gosiaczek68 » 05 Sty 2013, 15:36

Uff ... szukam chetnego co by mi to wszystko przygotował....moze sie ktos znajdzie hii hii :lol:
Nie zaczynaj dzisiejszego dnia od rozpamiętywania wczorajszych zmartwień!
— Phil Bosmans
Słoneczne Promyki Przyjaźni
Awatar użytkownika
Gosiaczek68
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 484
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:26

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 05 Sty 2013, 17:55

Grillowane, zdrowe, kolorowe :)
autor przepisu Viola

szasz16.JPG


500 g wołowego mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku (duży)
1 papryka czerwona
2 ogórki konserwowe ( średniej wielkości)
1/2 pęczka świeżo posiekanej natki pietruszki
1 łyzeczka pieprzu cayenne
sól, pieprz

Cebulę, czosnek drobniutko siekać. Paprykę oczyścić, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę.Wszystko razem z mięsem połączyć, dodać natkę, pieprz cayenne, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać,
odstawić do lodówki na godzinę. Następnie z przygotowanej masy uformować kulki,
nadziewać po trzy, cztery na patyczki do szaszłyków. Piec 15-20min (zależy od wielkości kulek) w 200°C pod grillem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Pamiętaj o obracaniu.
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 06 Sty 2013, 17:56

:gwiazdka6
Kotlety schabowe

imagesCAYD0MLY.jpg
(10.6 KiB) Ściągnięto 641 razy

Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: dla 4 osób
Kaloryczność: 170 kcal porcja

Składniki:
•40dag schabu bez kości
•2 białka
•¼ szklanki kaszki kukurydzianej
•¼ szklanki otrąb pszennych
•2 łyżki musztardy
•5 łyżek odtłuszczonego jogurtu
•pół cytryny
•2 ząbki czosnku
•zioła prowansalskie
•sól
•pieprz

Wykonanie:

Schab pokrój na 4 plastry i lekko rozbij. Następnie uformowane kotlety włóż do ½ l wrzątku z sokiem z połowy cytryny, paskiem skórki cytrynowej, czosnkiem i szczyptą ziół. Gotuj je ok. 5 minut, a potem wyjmij.

Wymieszaj kaszę kukurydzianą z otrębami, jogurtem, musztardą. Białka roztrzep z solą i pieprzem. Kotlety zanurz w białku i panierce.

Piecz je w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 15 minut.

:ladybug2

Sałatka jarzynowa

68380_salatka-jarzynowa-bez-majonezu-_0_2.jpg

Porcja: dla 6 osób
Kaloryczność: 100 kcal porcja

Składniki:
•3 marchewki
•pietruszka
•mały seler
•cebula
•jabłko
•½ szklanki zielonego groszku
•½ szklanki kukurydzy
•3 jajka
•2 kiszone ogórki

Składniki do sosu:
•½ szklanki odtłuszczonego jogurtu
•kostka bulionowa z oliwą i ziołami
•sok z połowy cytryny
•2 ząbki czosnku
•pieprz

Wykonanie:

Warzywa ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ogórki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Składniki wsyp do miski, dodaj groszek i kukurydzę.

Kostkę bulionową rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, przestudź. Następnie dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem i solą.

Polej sałatkę i podawaj z jajkiem na twardo.

Smacznego! :ladybug4
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 08 Sty 2013, 21:58

ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM

Dziś polecam zrazy wołowe w dwóch odsłonach - czyli ....
z dwoma propozycjami różnych farszy.

zrazy zawijane z farszem.JPG

zrazy z grzybami.JPG


Zaczynamy;-)

Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam,
posoliłam i popieprzyłam.
__________________Farsz - odsłona pierwsza:
Składniki:
Cebula
Ogórek kiszony
Natka pietruszki
Boczek wędzony
Musztarda francuska
Składniki zmiksowałam
i posmarowałam farszem kotleta.
Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami.

__________________Farsz- odsłona druga:
Składniki:
cebula
grzyby (mogą być suszone)
Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę.
Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam do cebulki,
wszystko jeszcze chwilę dusząc.
Doprawiłam solą, pieprzem i nakładałam na rozbity kotlet.
I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami.

Obtoczyłam zrazy w mące i podsmażyłam na dużym ogniu.
W międzyczasie zagotowałam w garnku wodę,
dodałam do niej bulion i podsmażoną cebulkę.
Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od wołowiny.
Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach.
Pod koniec duszenia dodałam śmietanę (można pominąć lub zastąpić jogurtem).
Zrazy można podawać z róznymi rodzajami kaszy.
Smacznego! :ladybug7
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez henia » 08 Sty 2013, 23:39

I ja mam od takiego jedzonka schudnąć :? Te zraziki, to uwielbiam, kobieto, ale schudnąć, na tych twoich mięskach, to ja nie schudnę. Od samego czytania, to mi już kg. przybywa :lol:
Dziękuję Antonia :* i czekam na resztę :ladybug3
henia
 

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez vitaminka » 09 Sty 2013, 20:43

Nasza dieta odchudzająca wcale nie musi być niesmaczna :banan0 , wystarczy się tylko nie obżerać :banan0
Nie wiem po co ja to piszę, sama też się nie potrafię powstrzymać od obżarstwa :lol: :lol: :lol:
A może dla Ciebie Heniu coś w tym stylu?
http://mkgotuje.blogspot.se/2013/01/moj ... k-dla.html
Ostatnio edytowany przez vitaminka 09 Sty 2013, 21:46, edytowano w sumie 2 razy
buziaczki...
Antonia
Awatar użytkownika
vitaminka
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 621
Rejestracja: 24 Wrz 2012, 18:02

Re: Potrawy i przekąski odchudzające

Postprzez basia46 » 09 Sty 2013, 20:56

Podzielę się z tobą moim jadłowstrętem :D :D :D :D
"Można żyć na dwa sposoby: jakby cuda nie istniały, i jakby - wszystko było cudem. Wierzę w ten drugi sposób". - A. Einstein
Awatar użytkownika
basia46
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 612
Rejestracja: 03 Gru 2011, 14:20

Następna

Wróć do Inne pyszności

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron