.
Naleśniki z hawajską pastą kokosową i sosem waniliowym
Składniki na ok 12 szt:
250g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Smażyć na leciutko natłuszczonej patelni.
Składniki na sos:
3 żółtka
2 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego (klik)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 średnie laski wanilii
450 ml mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka. Żółtka, cukry, skrobię, ziarenka i mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe.
Składniki na pastę hawajską:
250g białego sera (użyłam wiejskiego tłustego sera)
300g brzoskwiń lub moreli z puszki
100g wiórków kokosowych
odrobina cukru (opcjonalnie w zależności od słodyczy owoców)
Brzoskwinie zmiksować blenderem, ser przecisnąć przez praskę trzykrotnie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Naleśniki smarować pastą i składać na pół i jeszcze raz, w tzw "trójkąty". Podawać podsmażone, polane sosem waniliowym i udekorowane cząstkami brzoskwiń.
Smacznego