Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki

Postprzez artsus » 17 Lis 2013, 18:05

Tu kolejny przepis na fajne ogórki, przepis mojej koleżanki - Ogórki krokodylki.

Ogórki te nazwę "krokodyli" zawdzięczają swojemu zabawnemu kształtowi po marynowaniu ;)

Składniki:

5 kg ogórków gruntowych
5 główek czosnku
paczka chili Cayenne
litr octu
ok 16 łyżek oleju
2 kg cukru
ok 10 łyżek soli

Umyte ogórki, pokroiłam wzdłuż i wrzuciłam do dużej miski.
Posoliłam je i zostawiłam na 5-6 godzin.

Po tym czasie odlałam wodę, którą puściły.

Przygotowałam zalewę.
Do garnka wlałam ocet i podgrzałam go. Następnie wsypałam cały cukier, niekoniecznie cały na raz i mieszałam do czasu by się rozpuścił.

Ostudziłam powstały syrop, od czasu do czasu mieszając by cukier nie zaczął krystalizować.

Do syropu dodałam olej, chili i wcisnęłam cały czosnek (może być posiekany drobno).

Zalewę wlałam do ogórków i starannie wymieszałam, by dokładnie pokryć wszystkie ogórki.

Ogórki przykryte ściereczką zostawiłam na półtora dnia. W tym czasie puściły ogromną ilość soków.


Tak zamarynowane, powkładałam do słoików, zalałam powstałym podczas marynowania sosem i dokładnie zakręciłam.

Tak naprawdę ogórki są gotowe do zjedzenia od razu, ale gdy dłużej postoją to będą bardziej ostre i smaczniejsze.
"Dziwacy upiększają świat" - Maksym Gorkin
___________________________________________________________________
Strony, serwisy internetowe - administracja i zarządzanie treścią - 506 905 800
Awatar użytkownika
artsus
Administrator
Administrator
 
Posty: 307
Rejestracja: 07 Sty 2010, 23:06
Miejscowość: Połczyn Zdrój

Wróć do Inne pyszności

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron