mikroelementy

mikroelementy

Postprzez BT37 » 15 Lut 2011, 17:54

wszyscy wiemy, jak ważne dla naszego zdrowia są mikroelementy. Więc tutaj się nimi trochę zajmiemy :) . Zaczniemy od żelaza, które chyba jest najważniejsze, przynajmniej dla anemików :D A więc

Żelazo to jeden z 39 mikroelementów obecnych w naszym organizmie. Nazwę swą zawdzięczają te minerały mikroskopijnym, niekiedy wręcz śladowym stężeniom,które jednak mają dla naszego zdrowia istotne znaczenie, pełniąc różne funkcje w przemianie materii.
Żelazo, którego zawartość w ustroju człowieka nie przekracza 5 gramów sprawia, że komórki są zaopatrywane w tlen niezbędny do wytworzenia energii. Bez tego śladowego pierwiastka, na który dzienne zapotrzebowanie wynosi 1-1,2 mg ( ale spożyć trzeba dużo więcej, bo tylko część żelaza ulega wchłonięciu w jelitach ) nie mógłby działać układ krwiotwórczy. Większość żelaza ( ok. 70% ) wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika znajdującego się w krwinkach czerwonych i mioglobiny - w mięśniach. To właśnie dzięki hemoglobinie możliwe jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek.
Organizm sam reguluje ilość wchłanianego żelaza w zależności od zapasów wewnątrzustrojowych. Przy niedoborze przyswajanie znacznie się zwiększa, przy nadmiarze ulega ograniczeniu. Przyczynami niedoboru żelaza, czego skutkiem jest niedokrwistość, mogą być: przewlekłe krwawienia. upośledzone wchłanianie w jelitach, zbyt małą zawartość żelaza w pożywieniu. O właściwe zaopatrzenie organizmu w żelazo powinny dbać szczególnie panie, bowiem tracą ten pierwiastek przy miesiączkowaniu.

Sygnały ostrzegawcze, gdy brak żelaza to m.in. :
- ciągłe zmęczenie
- bóle głowy
- zaparcia
- bladość
- trudności z oddychaniem
- osłabienie popędu seksualnego
- łamliwe paznokcie
- pęknięcia w kącikach ust


Braki te można wyrównać właściwą dietą, tzn. spożywaniem produktów zawierających dużą ilość żelaza.

Żelazo w produktach spożywczych ( w miligramach na 100 g produktu ):
* małże i owoce morza -14
* soczewica, groch, fasola-5,5-6,6
*orzechy włoskie - 2,2-4,5
* owoce suszone -2-4
* chleb pełnoziarnisty - 2
*chuda wołowina - 1,6-2


Najlepiej przyswaja się żelazo z wątroby, czerwonego mięsa, nerek, jajek, orzechów i fig. Nieco gorzej z warzyw i produktów zbożowych. Dlatego tak ważne jest, aby stosować dietę zróżnicowaną, bowiem właściwe połączenie różnych produktów może sprzyjać lub osłabiać proces przyswajania żelaza. Tak więc, jedząc mięso czy ryby warto uzupełnić posiłek o jakieś owoce zawierające witaminę C, która jest "przyjacielem żelaza" . Nie sprzyjają mu utrudniając dotarcie do krwi - mleko, kawa i herbata, niektóre leki.
Nadmiar żelaza może doprowadzić do zatrucia organizmu, wymiotów, biegunki, nawet uszkodzenia jelit. Są to jednak dolegliwości rzadkie, powstające zazwyczaj tylko wtedy, gdy osoba chora leczona jest zbyt dużymi dawkami żelaza podawanymi pozajelitowo.

To tyle o żelazie :) . Jutro zajmiemy się sodem...
" Wyrokiem losu z ludżmi się bratamy; Nikt nie podąża sam. Cokolwiek w życiu innym damy, zwraca się zawsze nam. " Edwin Markham
Awatar użytkownika
BT37
Administrator
Administrator
 
Posty: 1012
Rejestracja: 08 Sty 2010, 00:19

Re: mikroelementy

Postprzez BT37 » 21 Lut 2011, 00:56

SÓD

W przyrodzie sód występuje wyłącznie w związkach chemicznych, najczęściej pod postacią chlorku sodu, czyli po prostu soli kuchennej. Była to kiedyś substancja ceniona na równi ze złotem, dziś narzekamy raczej na jej nadmiar w produktach żywnościowych niż niedobór.
Zapotrzebowanie na sód to około 2 % ogólnego zapotrzebowania organizmu na minerały, a jego zalecana przez lekarzy dawka wynosi dla ludzi zdrowych 5 g, dla mających problemy z sercem 4 g. Tymczasem realne dzienne spożycie sodu wynosi w bogatych społeczeństwach aż 10 g, a wiec o 50 % za dużo!!
Sód zawarty w soli pochłaniamy oczywiście nie w postaci czystej, ale w produktach spożywczych, przesalając je niemiłosiernie. Najbardziej zasolona jest żywność wysokoprzetwarzana - konserwy, przyprawy, zupy w proszku, słone paluszki, orzeszki, chipsy. Producenci szafują solą, bo ma ona działanie konserwujące i przedłużające termin spożycia.
O tym jak różni się ilość soli w produktach świeżych, w stosunku do przetwarzanych, możemy przekonać się zestawiając porcję świeżego produktu zawierającego 100 mg sodu, z porcją produktu przetworzonego zawierającego tę samą ilość sodu. I tak 1300 g świeżych pomidorów zawiera tę samą ilość sodu, co 25 g zupy pomidorowej z puszki, 3100 g ziemniaków równa się - jeśli idzie o zawartość sodu -20 chipsom, 200 ml mleka to 8 g sera brie, a 160 g surowego wieprzowego mięsa ma tyle sodu co 8 g wędzonej polędwicy.
Powyższe dane przekonują, ze należy jeść produkty świeże, a unikać sztucznie dosalanych.
Nadmiar soli powodować może takie zagrożenia jak :
-dolegliwości nerek
-podwyższone stężenie cholesterolu
-obniżenie stężenia cukru we krwi poniżej dopuszczalnej wartości
-choroby żołądka

Przede wszystkim jednak niebezpieczne podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Wiąże się to z ważną funkcją sodu, jaką jest - wspólnie z potasem - regulacja gospodarki wodnej organizmu. Pompa sodowa - potasowa odprowadza w razie potrzeby wodę z krwi do płynu wewnątrz komórkowego albo odwrotnie - wodę komórkową do krwi. Zakłócenie tego mechanizmu powoduje zakłócenia w pracy komórek, zatrzymanie w nich wody i w rezultacie podniesienie ciśnienia, niekiedy do niebezpiecznego poziomu.
Badania Światowej Organizacji zdrowia ( WHO ) wykazują, że w krajach o wysokim spożyciu soli kuchennej nadciśnienie tętnicze jest chorobą powszechną. Wynika to tyleż z przyzwyczajeń żywieniowych, co interesów producentów żywności. Ale przecież to, ile spożywamy soli może zależeć tylko od nas. Aby sprowadzić jej dzienną dawkę do bezpiecznych rozmiarów, nie należy przesadzać z produktami wysoko
przetwarzanymi, a zamiast soli dodawać do potraw przyprawy ziołowe.

Następnym razem będzie o siarce..
" Wyrokiem losu z ludżmi się bratamy; Nikt nie podąża sam. Cokolwiek w życiu innym damy, zwraca się zawsze nam. " Edwin Markham
Awatar użytkownika
BT37
Administrator
Administrator
 
Posty: 1012
Rejestracja: 08 Sty 2010, 00:19

Re: mikroelementy

Postprzez BT37 » 24 Lut 2011, 23:56

Siarka nie jest minerałem ani też nie jest metalem. To nieporównywalny do innych bioelement, niezbędny dla życia i funkcjonowania organizmu. Na ziemi siarka występuje w sporych ilościach w formie wulkanicznej i skamieniałej, jak również jako siarczan, czyli sól kwasu siarkowego. Jest jednym z trzech spośród dwudziestu cegiełek budulcowych białka, zwanych aminokwasami siarkowymi. To właśnie ich potrzebują nasze komórki w procesie przemiany materii.
Ponieważ nie jest typową substancją odżywczą trudno określić wagowo jakie jest na nią zapotrzebowanie. Jedno wiadomo - w 0,25 procentach zbudowani jesteśmy z siarki i jej braki prowadzić mogą do poważnych zaburzeń zdrowotnych, rzutują także na nasze samopoczucie i urodę.
Siarka to podstawowy składnik tzw. mazi smarującej stawy, również wewnętrznych ścianek torebek stawowych. Jej wyschniecie grozi zatarciem i bardzo bolesnymi chorobami stawów. Przy ich leczeniu przydatne są kąpiele siarkowe oferowane przez niektóre polskie i zagraniczne sanatoria.
Siarkonośny aminokwas- metionina, jest transporterem niezbędnego dla naszej odporności selenu, odgrywa także ważną rolę w przemianie tłuszczowej, dbając o stan oleistych osłonek komórek nerwowych, a co za tym idzie o nasz wyrównany nastrój. Metionine zawdzięczamy piękne, błyszczące włosy, podobnie jak wygląd paznokci, zbudowanych z tej samej co włosy substancji rogowej. Właściwe przyswajanie siarki ( w połączeniu z cynkiem i witaminami ) wpływa także - na dobre natłuszczenie i nawilżenie skóry. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje od dawna siarkę jako jeden z ważnych składników substancji przeciwzmarszczkowych.
Podsumowując - zawdzięczamy siarce :lśniące włosy, nawilżoną i elastyczną skórę, niełamliwe paznokcie, sprawne stawy, mocną tkankę łączną oraz - pośrednio - dobry, odporny na stresy nastrój.
O braku zaopatrzenia w siarkę sygnalizuje nasz organizm, wygląd i nerwy. Te sygnały to m.in. : nieelastyczne, matowe włosy, łamliwe paznokcie, dolegliwości stawów, podenerwowanie, zaćma.
Siarka jest obecna w wielu produktach spożywczych, dlatego do zaopatrzenia w nią organizmu wystarczy właściwa dieta.

Szczególnie bogate w siarkę są :
* jajka kurze ( żółtko )
* mięso
* ryby
* sery
* mleko
* warzywa i owoce

Siarka jest składnikiem wielu leków, preparatów zdrowotnych i kosmetycznych, które pozwalają uzupełnić jej braki w zależności od potrzeb. Takie uzupełniające preparaty szczególnie polecić należy wegetarianom, nie korzystającym z jajek, mięsa i mleka.
" Wyrokiem losu z ludżmi się bratamy; Nikt nie podąża sam. Cokolwiek w życiu innym damy, zwraca się zawsze nam. " Edwin Markham
Awatar użytkownika
BT37
Administrator
Administrator
 
Posty: 1012
Rejestracja: 08 Sty 2010, 00:19

Re: mikroelementy

Postprzez henia » 03 Gru 2011, 13:54

Mam zapytanie odnośnie sodu. Po raz pierwszy zdarzyło mi się mieć jego niedobór. Norma 135, u mnie 133, niby niewielkie wahnięcie ale ja mam też chore serducho, i wtedy to już inny kaliber, tegoż.
Może komuś wpadną jakieś pomysła do główki, oprócz tych, które tu zapodała BT37. Czekam i dziękuje :)
henia
 

Re: mikroelementy

Postprzez basia46 » 12 Gru 2011, 14:53

Myślę ze na szczególną uwagę zasługuje też cynk
Przy niedoborze cynku mamy nadmiar miedzi a wit A brana w kapsułkach działa toksycznie.
Bardzo pomocny przy łuszczycy paznokci i kłopotach z włosami.

Znaczenie biologiczne cynku.
Białka zwierzęce i kwas cytrynowy ułatwiają absorpcję cynku, natomiast żelazo i miedź utrudniają ją.
Niedobór cynku powoduje niedokrwistość, spowolnienie tempa wzrostu, wady wrodzone, złe gojenie się ran, łuszczycopodobne zmiany skórne, zapalenia skóry i utratę owłosienia, złą tolerancję glukozy, biegunki, utratę apetytu. U dorosłych mogą również wystąpić: kurza ślepota, zmniejszenie odporności, zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych, zaburzenia smaku i węchu
Za Różańskim
Cynk jest stałym i niezbędnym składnikiem organizmu ludzkiego. Organizm człowieka dorosłego zawiera w sumie 1,4-2,3 g cynku. Jego zawartość w surowicy wynosi 12,2-21,4 umol/l (80-140 ug%), w moczu <0,6 mg/24 h (<9,17 umol/d), a w kale 8-14 mg/24 h (0,12-0,21 mmol/d).
75% cynku krwi znajduje się w erytrocytach (krwinkach czerwonych). Dużo cynku zgromadzone jest w trzustce, gruczole krokowym, błonie śluzowej żołądka i kośćcu. Pierwiastek ten jest niezbędny do uruchomienia rezerw witaminy A z wątroby, utrzymania w prawidłowym stanie skóry, włosów i paznokci.
Brak cynku powoduje wypadanie włosów.
Dr Barbeau i wsp. dowiedli, iż objawy epilepsji są nasilone przy niedoborze cynku i tauryny. Cynk wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zażywanie preparatów cynku (np. siarczanu cynku), witaminy C i A jednocześnie przyczynia się do szybkiego wyleczenia kataru, trądziku pospolitego, owrzodzeń żylakowatych, oparzeń, trudno gojących się ran, wyprysków. Niski poziom cynku obserwowany jest u osób cierpiących na bulimię (wilczy głód) oraz paradontopatie (choroby przyzębia). Dużo cynku człowiek traci podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej, uprawiania sportu. Niedobór cynku występuje przy marskości wątroby, chorobie Leśniowskiego, biegunkach, acrodermatitis enteropathica, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (colitis ulcerosa).
Preparat cynkowy o nazwie Zincteral (inny to np. Zincas) stosowany jest do leczenia łysienia plackowatego i złośliwego. Niektóre źródła podają, że pojawienie się meszku i początku odrostu owłosienia następuje po kilku-kilkunastu miesiącach terapii cynkowej. Leczenie w pewnych przypadkach łysienia złośliwego może trwać 3-4 lata.
Cynk utrzymuje właściwy poziom odporności organizmu (zwiększa produkcję przeciwciał). Według prof. J. Aleksandrowicza siarczanem cynku (Zincteral) można wyleczyć niedokrwistość sierpowatokrwinkową (267 mg siarczanu cynku dziennie).
Zaburzenia odczuwania smaku lub zapachu (częste w ciąży) są spowodowane niedoborem cynku.
Niedobory cynku mogą być wywołane:
- zbyt małymi ilościami Zn w przyjmowanych pokarmach;
- chorobami wątroby;
- upośledzonym trawieniem i wchłanianiem tego składnika;
- dużą ilością fityn w pożywieniu; fityny to sole magnezowo-wapniowe kwasu fitynowego występujące w pokarmach roślinnych (np. u roślin z rodziny krzyżowych i wilczomleczowatych);
- niedoczynnością tarczycy.

Niedobór cynku w okresie rozwojowym u dzieci prowadzi do opóźnionego dojrzewania i niedorozwoju narządów płciowych. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie hormonu wzrostu, insuliny i gonadotropin.
Zioła zwierają dużo cynku: czosnek 10,8 mg/1000 g, cebula 13,8 mg, mięta 32 mg, tymianek 26 mg, majeranek 10 mg, bazylia 11 mg, lubczyk 16 mg, goryczka 35 mg, nagietek 23 mg, arnika 37 mg, rumian rzymski 47 mg/1000 g.
Z produktów spożywczych bogate w cynk są: kura 87 mg/1000 g, konina 60 mg, wołowina 45 mg, otręby pszenne 32 mg, fasola 52 mg, groch 44 mg, ziemniaki 4 mg, śledź 6-7 mg/1000 g. Dużo cynku jest w „owocach morza” oraz w podrobach.
Aby zapobiec niedoborowi cynku prof. A. Danysz zaleca przyjmować w codziennej diecie 12-15 mg cynku.
Cynk jest składnikiem około 200 enzymów (np. dehydrogenaz). Niedobór cynku wywołuje nadmierne gromadzenia trójglicerydów i w efekcie otyłość.
Tekst z Wikipedia.pl


Terapia cynkowa zalecana jest osobom cierpiącym na trądzik i łuszczycę.

Brałam kiedyś cynk w dawkach leczniczych tj.3 x dziennie 2 tabl po 27mg jonów cynku, poprawę miałam po tygodniu,dwóch dokładnie już nie pamiętam ale chyba została mi jedna plamka na łokciu. Po wybraniu 1opakowania zaprzestałam brania jako że zrobiłam to sama bez porozumienia z lekarzem i miałam pewne obawy,choć nie miałam żadnych skutków ubocznych.
Wcześniej włosy jakby straciły barwnik zrobiły się brudno-szare i strasznie wypadały,były niemiłe w dotyku i sztywne, po (tygodniu-dwóch) wrócił im naturalny kolor,poprawił się stan paznokci i skóry na dłoniach, zniknęły czerwone plamy.
Próbowałam o tym porozmawiać lekarzami niestety be skutku.
Może ma ktoś podobne doświadczenia?
"Można żyć na dwa sposoby: jakby cuda nie istniały, i jakby - wszystko było cudem. Wierzę w ten drugi sposób". - A. Einstein
Awatar użytkownika
basia46
Biedronkowy Weteran
Biedronkowy Weteran
 
Posty: 612
Rejestracja: 03 Gru 2011, 14:20


Wróć do Uroda i zdrowie - porady

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron