Wątroba nie boli, ale potrafi nam znać o sobie, bo chociaż nie jest unerwiona to potrafi się powiększać, a wówczas odczuwamy kłucia w boku, rozpierania pod żebrami, a gdy dojdzie do tego zgaga, odbijanie, uczucie ciężaru w żołądku to możemy też mieć i kłopot z woreczkiem żółciowym.
Nasza wątroba ma cudowne zdolności do regeneracji, odtwarza swoje uszkodzone tkanki, ale i my musimy jej pomóc. Najlepsza dla naszej wątroby jest dieta lekkostrawna. Z całą pewnością nie służą nam fast - foody, smażone jedzenie i obżarstwo.
Dieta powinna być bogata w witaminę c, kwas foliowy, a także produkty bogate w białko, witaminy z grupy b, oraz gotowane i kiszone warzywa, które usprawnią trawienie. Wrogiem wątroby jest też zbyt wysoki cholesterol.
A to kilka prostych zasad, które usprawnią pracę wątroby :
- wyklucz z jadłospisu smalec i masło. Tłuszcze roślinne też jedz z umiarem, najlepiej na surowo, np oliwę. Zupy i sosy zabielaj jogurtem zamiast śmietaną.
- staraj się nie jadać dużo pieczywa, wystarczą 3 -4 kromki dziennie.
-ogranicz cukier, bo jego nadmiar sprzyja stłuszczaniu wątroby. do słodzenia używaj miodu, bo zawiera łatwo przyswajalną fruktozę.
- zadbaj, by w Twoim jadłospisie było mięso, ponieważ zawiera białko, które odbudowuje wątrobę.Ale uwaga, ma to być chude mieso np kurczaki, cielęcina, ryby.
- dużo białka znajduje się też w chudym mleku, jogurtach, twarogu. Włącz je do swojego jadłospisu.
- chociaż raz w tygodniu jadaj fasolę, soczewicę, soję. Ziarna tych roślin zawierają białko roślinne, które działa regenerująco na wątrobę.
- jedz dużo warzyw, zwłaszcza gotowanych.
- codziennie jedz owoce, ale w niezbyt dużych ilościach. Najlepsze dla wątroby są truskawki, poziomki, czarne jagody, jabłka, grejpfruty. Wyciskaj z nich soki lub rób musy.
W problemach wątrobowych możemy również mieć kłopoty z kamieniami żółciowymi. A jak ich uniknąć ?
To kilka podpowiedzi :
- Codziennie godzinę przed śniadaniem wypij szklankę gorącej wody z sokiem wyciśnietym z połowy cytryny. Nie pij na czczo ani kawy, ani mocnej herbaty.
- Jadaj pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, płatki zbożowe, grube kasze. Te produkty zawierają dużo błonnika, który wymiata cholesterol.
- Jedz warzywa i owoce ( szczególnie winogrona i grejpfruty ), a także produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe - oliwę, orzechy lub migdały- po kilka sztuk dziennie.
- Staraj się nie jeść tłustego czerwonego mięsa i wędlin ani podrobów. Zawierają one dużo ukrytego tłuszczu.
- Wyklucz ze swego jadłospisu także słodycze zawierające dużo tłuszczu, - ciastka tortowe, batony nadziewane. Unikaj też żółtek jaj i masła.
PRODUKT, KTÓRE ZREGENERUJĄ WĄTROBĘ I DROGI ŻÓŁCIOWE :
KARCZOCHY - pobudzają wydzielanie żółci, a wiec przyspieszają trawienie tłuszczów. Rozpuszczają złogi powstąjace w drogach żółciowych.
IMBIR - sproszkowany lub świeży korzeń doskonale likwiduje wzdęcia, łagodzi nudności, poprawia trawienie, oraz dba o prawidłową pracę wątroby i pęcherzyka. Herbatkę z imbiru można popijać małymi łykami cały dzień.
CYKORIA - ułatwia trawienie i ma działanie żółciopędne. Te właściwości zawdzięcza cykoria zawartej w niej goryczce. Łagodzi także dolegliwości wątrobowe, zapobiega nadkwaśności, przeciwdziała dokuczliwym zaparciom.
LUKRECJA - Zawiera substancję o nazwie glicyryzyna, która znakomicie odbudowuje wątrobę i leczy zaburzenia trawienia. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, niektórzy lubią ją żuć, bo jest bardzo słodka.
LIŚCIE MLECZA - są doskonałe na wiosenną sałatkę, bo sok zawarty w ich młodych listkach przyspiesza trawienie, dlatego wspomaga też wątrobę. Może pomóc w rozpuszczeniu kamieni żółciowych.
ZIOŁA :
DZIURAWIEC - ma właściwości żółciopędne. Napar z niego ułatwia trawienie tłuszczów. Podobnie działa herbatka z rumianku.
KOPER WŁOSKI - zapobiega kolce wątrobowej. Napar ułatwia trawienie, działa też łagodząco przy wrzodach żołądka.
MIĘTA - łagodzi wzdęcia, reguluje trawienie, działa wiatropędnie.
Ulgę w kłopotach wątrobowych przyniesie też napar z liści czarnej porzeczki ( susz można kupić w sklepach zielarskich ). Kilka suszonych owoców czarnej porzeczki też może pomóc. Gdy przyczyną problemu z wątrobą jest alkohol może pomóc napar z jednej torebki dziurawca i jednej torebki mięty. I zrezygnuj chociaż na miesiąc z alkoholu ...
PRODUKTY< KTÓRE WSPOMAGAJĄ PRACĘ WĄTROBY :
MIGDAŁY - zawierają dużo witaminy E, która reguluje poziom cholesterolu, a co za tym idzie zapobiega tworzeniu się złogów w przewodach żółciowych.
BROKUŁY - zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze. Doskonale więc regenerują wątrobę. Brokuły zawierają również i flawnoidy - substancje o właściwościach przeciwnowotworowych.
MARCHEW - odtruwa jelita, regeneruje komórki wątroby oraz poprawia perystaltykę jelit. Zawiera dużo beta- karotenu, który jest przetwarzany w organizmie na witaminę A, a co za tym idzie jedząc dużo marchwi nie musisz zażywać gotowych preparatów zawierających witaminę A, ponieważ jej nadmiar może odkładać się w wątrobie.
FASOLA - zawiera dużo błonnika, który usuwa nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Jest w niej również dużo białka, które wzmacnia wątrobę.
MIÓD - doskonale zastępuje cukier. Wątroba lubi też niskosłodzone dżemy, kompoty i galaretki.
Dodatkowymi produktami w diecie wątrobowej powinny być buraki, jabłka, sok z grejpfruta, ponieważ rozpuszczają złogi w przewodach żółciowych. Pomagają też kabaczek i cukinia łagodząc stany zapalne wątroby - najlepsze są zupy kremy z tych warzyw.