Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, życzę Państwu dużo zdrowia i radości oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym 2018 roku. Poniżej przedstawiam dwa zdrowe, wykwintne przepisy, które łatwo wykonać, a świetnie pasują do nadchodzącego czasu.
SAŁATKA Z KURCZAKA W MIGDAŁACH
Składniki:
Pojedyncza pierś kurczaka
100g migdałów
2 czubate łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
Sos typu tatarskiego:
1 średni ogórek konserwowy
cebulka
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu 0% tł.
Sól
Czarny pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Ugotować umytą pierś kurczaka w wodzie z odrobiną soli, ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. Schłodzić i drobno pokroić. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać i posiekać. Ogórek konserwowy pokroić i zmieszać z pokrojoną cebulką, majonezem i jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wszystkie składniki połączyć i odstawić w chłodne miejsce.
UDZIEC INDYCZY NA DZIKO Z JAŁOWCEM
Składniki:
Duży udziec indyczy bez kości lub 2 mniejsze
1 łyżka owoców jałowca
1 łyżka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1 łyżka suszonej szałwii
1 duży ząbek czosnku
Sól
Czarny pieprz
Udziec obrać ze skóry, tłuszczu i nadmiaru błon. W moździerzu rozetrzeć sól, owoce jałowca, czosnek, tymianek i szałwię. Natrzeć mięso uzyskaną pastą, odstawić do lodówki na godzinę. Piec w rękawie do pieczenia szczelnie zawiązanym (jak cukierek) w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez taką ilość godzin ile udziec waży (przy ciężarze 1,2 kg, piec przez 1 godzinę i 20 minut). Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.