Babka ziemniaczana
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 duże cebule
15 dag wędzonego boczku
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i drobno utrzeć na tace-do placków ziemniaczanych. Uzyskaną masę ziemniaczaną posypać łyżką mąki. Drobno pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę boczek zrumienić na patelni. Gorące dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać "rozbełtane" jajka, sól, pieprz, majeranek, może być też przepuszczony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok. 1,5 godz. bez przykrycia, w temperaturze ok. 150*/180*
Często na podpieczona już babkę, kładę paski boczku, panowie moi je uwielbiają.
Podawać na gorąco. Można również odsmażać na drugi dzień. Smacznego!