Pieczony schab nadziewany śliwkami
Składniki:
1 kg schabu bez kości
opakowanie śliwek kalifornijskich
przyprawy: przyprawa do pieczeni, vegeta, papryka słodka
kilka łyżek oleju lub oliwy
Wykonanie:
Schab myjemy, nacieramy vegetą, papryką oraz przyprawą do pieczeni, wkładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Wkładamy do lodówki i marynujemy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie schab nacinamy wzdłuż długim, cienkim nożem i robimy otwór na śliwki. Nadziewamy śliwkami (mocno je "upychamy"). Schab wkładamy do foli do pieczenia i polewamy olejem z marynaty. Pieczemy godzinę w 180 stopniach (jeśli mamy 1,5 kg schabu - pieczemy 1,5 godziny). Po wyjęciu kroimy na plastry grubości około 2cm, polewamy sosem z pieczenia. Można podawać z surówką z kapusty pekińskiej i młodymi ziemniaczkami.